
Lucrările de reparație la podul amplasat pe drumul expres M1, situat la frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, km 0, au fost finalizate. Administrația de Stat a Drumurilor a anunțat că a avut loc recepția lucrărilor, iar circulația rutieră și pietonală a fost redeschisă. Podul are o importanță strategică majoră pentru Republica Moldova.
Comisia de recepție, formată din reprezentanți ai Administrației de Stat a Drumurilor, companiei de proiectare, antreprenorului și DRDP Iași, a constatat că lucrările au fost executate conform standardelor de calitate impuse, respectând proiectul de execuție și normativele în vigoare. Astfel, circulația rutieră și pietonală pe pod a fost redeschisă cu succes.
„Sper ca, în continuare, să colaborăm foarte bine cu partea moldoveană pe ceea ce înseamnă administrarea lor, construcția de alte poduri noi, astfel ca și R. Moldova să fie conectată la comunitatea europeană, accesul făcându-se cu mult mai ușor și mai rapid”, a declarat Gabriel Pilă, șef serviciu poduri DRDP, Iași.
Podul peste rîul Prut, M1, km 0, are o lungime de 163,6 m și lățimea de 8,84 m, dintre care partea carosabilă constituie 7 m, iar cele 2 trotuare câte 0,7 m fiecare.
„Această construcție a fost executată în anul 1958 pentru anumite sarcini de încărcare și desigur că intensitatea actuală și la sarcinile de trafic actuale deja această lucrare nu mai făcea față. Și desigur că a fost necesar de urgentat intervenția în consolidarea elementelor de rezistență”, spune Sergiu Bejan, directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor.
Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, în anul 2022, podul de șosea supus reabilitării a fost traversat de aproximativ 763.000 de autoturisme, 297.000 de camioane și 46.000 de autocare, iar numărul total de pasageri care au tranzitat podul a fost de aproximativ 3,8 milioane.
„Aceste cifre reflectă importanța și utilizarea intensă a acestui pod în transportul rutier, evidențiind nevoia urgentă de reabilitare pentru a asigura siguranța și eficiența continuă a infrastructurii. Acest pod este de o importanță strategică majoră pentru Republica Moldova, contribuind în mod considerabil la mobilitatea, transportul de mărfuri și persoane, precum și dezvoltarea comerțului dintre țara noastră și România. Finalizarea cu succes a acestor lucrări de reparație aduce beneficii semnificative în ceea ce privește siguranța și eficiența transportului rutier pe acest traseu strategic”, se arată într-un comunicat emis de Administrația de Stat a Drumurilor.
Urmărește știrile NordNews.md și pe canalele de Telegram și YouTube