NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Lupta pentru dreptate i-a costat scump pe un grup de țărani din satul Băhrinești, Florești

După ce a fost acuzat că a arat mai multe drumuri de țară și imașuri, arendașul cotelor din satul Băhrinești, raionul Florești, ar fi decis să se răzbune pe oameni. Sub pretextul că anul este secetos, Gheorghe Pînzaru a refuzat să prelucreze în continuare terenurile agricole a cinci cotași, protagoniștii unui material realizat recent de jurnaliștii Nordnews.


Acum câteva zile, Alexandru Ceban a fost anunțat că Gheorghe Pînzaru  refuză să-i prelucreze cele aproape două hectare de pământ, pe care le arenda până nu demult. Bărbatul spune că, astfel, agentul economic ar încearcă să bage frica-n oameni.

El mi-a trimis ca la o fată scrisoare acasă. El e flăcău sau fată mare? Eu una nu înțeleg.Nu doar în acest an este secetă. A mai fost și roadă bună, a fost ploaie și nu a dat un gram mai mult. Anul acesta tot așa. El a început să ne preseze și să-i sperie pe ceilalți să nu iasă la proteste”, s-a plâns Alexandru Ceban.

Arendașul a transformat zeci de hectare de imaș în teren arabil și a astupat mai multe fântâni, susțin cotașii.

Eu nu înțeleg ce-i asta, el e împărat, Dumnezeu, s-au poate vrea război. Îl vrea, noi începem. Este imposibil de trăit așa oameni buni. Lumea vrea, dar se teme”, spune un cotaș.

Potrivit oamenilor, Gheorghe Pînzaru, are un comportament agresiv și ia la pălmuit pe cei care calcă pe lanurile arendate de el.

La mine fiica era însărcinată și s-a dus cu un căruțaș pe deal și a luat o mână de mazăre, dacă femeia e însărcinată. Și el l-a bătut pe omul acela. În biroul lui i-a tras două palme.Cred că e o mânie mare dacă mi-a dat pământul aparte. De ce nu a dat celor care au fost la adunare. De ce doar nouă? E o răzbunare mare”.
„A intrat vaca în lucernă, el i-a tras o palmă. Și a început a striga că-i dă cota aparte”, au spus cotașii.

Primarul satului, crede că seceta este doar un pretext de a rezilia contractele cu cei cinci cotași și de a exercita presiune asupra țăranilor.

Dacă îl contrazici, agentului economic, domnul Gheorghe Pînzaru, acționează brusc și negativ, întoarce cotele celor care au inițiat mica adunare. Sunt în jur de 800 de cotași, de ce îi refuză doar la cei cinci care au început să întrebe ce sunt cu drumurile, imașurile.Cred că e o răzbunare din partea domnului Pânzaru.Oamenii nu au nicio valoare în sat. Trebuie să tacem”, a menționat primarul satului Băhrinești, Victor Covalenco.

Autoritățile locale intenționează să demareze un audit pentru a afla câte hectare are de fapt în gestiune agentul economic, pe lângă cele 1625 declarate.

Intenționăm să mergem la un control. Aceiași consilieri spun să facem o verificare masivă a documentelor care sunt în primărie. La terenurile care s-au vândut aferente, la clădirile, patrimoniul satului. La ceea ce este legat cu contractele de vânzare. Cred că vom solicita un avocat care să ne apere în judecată”, a adăugat edilul.

Sătenii au păreri împărțite despre acțiunile arendașului, Gheorghe Pînzaru.

E tare bun, mai bun decât el nu o să mai fie. Ne dă cotă și ne dă cărbuni, puțin mult, dar ne dă”.
„În loc de 13 metri de drum au rămas doar cinci. Ne-a blocat drumurile, ne-a astupat fântânile”,
„E om de omenie, nu avem probleme cu el. Ajută oamenii nevoiași, tare”, au precizat sătenii.

Contactat telefonic, Gheorghe Pînzaru, a refuzat să ne spună de ce refuză să gestioneze doar terenurile a cinci cotași.

Eu nu mă răzbun pe nimeni. Nici pe mata, nici pe ei. Care cotași acolo sunt, trei oameni, trei cotași? Ei sunt doar trei, ce oameni? Matale ai hotarât să-mi strici sănătatea la 70 de ani?”, a menționat agentul economic, Gheorghe Pînzaru.

Amintim că, acum o săptămână, reporterii NordNews au realizat un reportaj în care Gheorghe Pînzaru este învinuit de cotași că își face propriile legi și că ar fi deposedat primăria și oamenii de mai bine de peste 50 de hectare de pământ.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"