
Exerciţii demonstrative de luptă corp la corp şi expoziţie de armament au putut fi admirate în centrul municipiului Bălți, la cea de-a 32-a aniversare a Armatei Naționale.
În acest an, doritorii au avut parte și de un prânz ostășesc. Bucătarii au pregătit un terci din hrișcă cu carne de vită.
„E foarte gustos.”
„Totul este bun, prânzul e foarte bun„, au spus oamenii prezenți la eveniment.
La eveniment a fost expusă tehnica din dotare a Armatei Naționale.
„Ea ajută la transferarea oricărei comenzi, orice flux de informații la timp și întocmai, cu nivel de secretizare foarte înalt. Nimeni nu poate intercepta informația, pentru că sunt trei nivele de interceptare. Se secretizează stația radio, canalul și informația transmisă„, a explicat Denis Bobic, sergent clasa III .
„Aici sunt toate lucrurile necesare cu care noi facem cercetarea zonei. Pe întreg teritoriul R. Moldova noi găsim fel de fel de proiectile. Proiectile de 120 mm, proiectil 82 mm, 45 mm, OZM 72, mină săritoare, mină antiinfanterie OZM„, ne-a arătat Victor Pașevschi, sergent companie.
Oamenii au fost curioși să facă cunoștință cu armamentul și tehnica din dotarea Armatei Naționale, dar și cum au loc tragerile de luptă.
„Aici este armamentul de tip AK, AKM, AKS-1, cu sistem samson, montat pe el, înălțătoare de vedere pe timp de noapte, plus cu animator de ochire. RPK 74 cu calibru 5,45, RPK curat cu 7,62„, a povestit Iurie Nazarco, șef serviciu armament și muniție.
„Punem înălțătorul la distanța care corespunde, ochim în spate. Cum ne dau nouă coordonatele, noi punem coordonatele, orientăm bulele, le aranjăm, ridicăm țeava la nivelul care trebuie, după distanță, iar apoi piesa este gata pentru tragere„, ne-a demonstrat Irina Chiosa, comandant pluton.
Locuitorii din nordul țării au rămas încântați de eveniment.
„Foarte bună, deoarece la noi în oraș rar se fac așa evenimente, care arată ce are Brigada de Infanterie Monitorizată din orașul nostru.”
„Cel mai mult copilului i-a plăcut tehnica militară„, ne-au spus oamenii.
Armata Națională are nevoie de investiţii substanţiale pentru sporirea capacităţii de apărare, spune deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Boris Marcoci, participant la Războiul de pe Nistru.
„De 30 de ani nu s-a investit nimic în armată, ba chiar invers, conducerile din anii 2000 au făcut tot posibilul ca armata să nu aibă nimic și să scadă la zero. Noi acum facem tot posibilul ca Armata Națională să aibă tehnologii mult mai bune pentru apărare și, de ce nu, profesioniști mult mai buni„, a declarat Boris Marcoci, deputat în Parlamentul R. Moldova.
Armata Naţională a Republicii Moldova ocupă locul 143 din 145, fiind una dintre cele mai slab dotate din lume conform unui raport pentru anul 2023, realizat de publicația Global FirePower. Potrivit publicaţiei, forţele armate ale Republicii Moldova au aproape 6 mii de militari şi cam 12 mii de rezervişti. Armata Naţională are în dotare 505 vehicule blindate şi 4 avioane din care trei pentru transportul militarilor și două elicoptere.