NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mai citesc tinerii din Bălți cărți print?

„Temă pentru acasă” de Nicoale Dabija, „Anna Karenina” de Lev Tolstoi, „Hoțul de cărți” de  Markus Zusak și „Jurnalul Annei Frank” de Anna Frank sunt doar unele dintre cărțile pe care le solicită tinerii la bibliotecile și librăriile din Bălți. Chiar dacă sunt și cei care citesc cărți electronice, bibliotecarii susțin că în ultima perioadă utilizatorii apelează tot mai des la cărțile tipărite.

Este îmbucurător faptul că, pe lângă toate documentele electronice, totuși, literatura tipărită rămâne a fi solicitată.”,  ne-a spus Ala Lîsîi, bibliotecară, Sala de împrumut nr.1, Biblioteca Științifică USARB
Nu a scăzut, din contra a crescut. Vin foarte mulți și spun că obosesc ochii la tabletă sau la calculator și e mai comod când citesc o carte și își fac însemnări, notițe. Alții vin și cer cărți vechi, ca să le simtă, să le miroase.” , a menționat  Diana Țurcanu, șef Oficiu relații cu publicul, Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu”, Bălți.
Printre cei mai solicitați scriitori români sunt: Mircea Cărtărescu, Val Butnaru, Nicolae Dabija, Aurelian Silivestru, Aureliu Busuioc și alții. Din observațiile mele romanele de dragoste sunt desigur mai mult solicitate de domnișoare, dar băieții lecturează mai mult romane istorice, literatura din domeniul dreptului și psiholigia socială.” , a precizat Ala Lîsîi.
„- Din literatura universală cine este solicitat cel mai mult?– Cel mai mult se solicită Thomas Mann și Charles Dickens. În limba rusă cel mai mult Lev Tolstoi(Anna Karenina) se întreabă.”, a remarcat Diana Țurcanu.
Unii tinerii spun că citesc din plăcere, alții își amintesc doar de cărțile citite conform programei școlare, sunt  însă și din cei care afirmă că nu au timp pentru asemenea activități.
În general, citesc mai mult aventură sau romane de dragoste. Pentru mine, în unele cazuri mă regăsesc în cărțile pe care le citesc și chiar îmi place, îmi îmbogășesc vocabularul și spiritul.”
„- Dacă optați pentru cărțile în format electornic, care este ultima carte pe care ați citit-o? – „Maestrul și Margareta” de Bulgakov. -Dar ce gen preferați mai mult? – SF.”
„-Mai citiți cărți printate? -Nu. – De ce? – Nu mai am timp. –Dar cele în format electornic?– Nu, undeva 3 ani în urmă eram pasionat de lectură, am chiar și o colecție, trebuie de citit. -Dar ce anume? Bob Schieffer, ultima, mă inspira.”
„- Care este ultima carte pe care ați citit-o? -Nu-mi aduc aminte, oricum în școală ceva de genul… un roman, țin minte și acum, „Mara”.”
Eu nu citesc cărți, nu pot spune nimic. Mie îmi place lectura, dar nu am când, acum în momentul acesta nu am când, când o să am, voi citi.”
Potrivit Barometrului Opiniei Publice, doar 43 la sută din cetățeni preferă lectura cărților, iar peste 37 la sută – citirea ziarelor. În fruntea topului se află  vizionarea emisiunilor televizate- 87%,  navigarea pe internet – 81% și  audierea emisiunilor radiofonice – 52%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata