NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „MAI donează sânge! MAI salvează vieți!” la Bălți

La Bălți s-a desfășurat Campania națională de donare voluntară a sângelui, cu genericul „MAI donează sânge! MAI salvează vieți!”. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui și cu Ministerul de Interne.

Ofițerii MAI, dar și alți doritori care vor să salveze vieți, au fost așteptați la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Bălți. Polițiștii se arată mândri de participarea lor la această campanii. Unii donează sânge pentru prima oară, alții pentru a 12-a.
„ Nu mai țin minte, cred că este a 11-a oară.”, a declarat un polițist.
„ Personal, este a 12-a oară când donez sânge. Mă simt foarte bine după procedură, ba chiar prinzi la viață”, a zis Tatiana Gumenaia, Inspector Principal al IP Bălți.
„Mă simt foarte bine. Mă simt foarte bine și sunt mândră”, a afirmat o altă polițistă.
Tatiana Gumenaia, Inspector Principal al IP Bălți donează sânge din anul 2000. Atunci se îmbolnăvise tatăl său, iar cei care au donat sânge pentru el, au fost colegii de serviciu, care au ajutat-o mult.
„În anul 2000 s-a îmbolnăvit tatăl meu, iar mulți dintre colegii mei l-au ajutat, donând sânge pentru a-l salva. Atunci am înțeles că este un pas important, că mulți oameni au nevoie de ajutorul nostru, astfel, de fiecare dată vin cu mare drag să-i ajut și eu pe alții ”, a menționat Tatiana Gumenaia.
La Centrul Național de Trasfuzie a Sângelui are loc procedura de colectare a plasmei sanguine. Aceasta este  benefică atât pentru bolnav, cât și pentru donator, întrucât oferă o mai bună circulație a sângelui.
„ Aici este procedura de colectare a plasmei sanguine. Din aceasta se fac diferite preparate, este benefic și pentru donator, fiindcă se îmbunătățește circulația și curăță sângele. Setul este de unică folosință ”, a menționat o asistentă medicală.
În cadrul campaniei MAI donează sânge! MAI salvează vieți!, sunt așteptați zilnic 100 de persoane. Per persoană se colectează aproximativ 450 ml de sânge.
,, Astăzi la Centrul Național de Transfuzie a sângelui așteptăm în jur de 100 de persoane. Zilnic se deservesc în jur de 50 de donatori de sânge. În perioada campaniei se recoltează sânge de la 50 până 250  de personae”, a zis Viorica Dolință, Vicedirector medical al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.
„În mediu de la o persoană se recoltează 450 ml de singe”, a adăugat vicedirectorul.
Ce ar trebui să consume donatorul înainte și după ce donează sânge?
„- Donatorul trebuie să consume mâncare  nu grasă, hipocalorică și cât mai multe lichide. Dimineața poate lua micul dejun, pentru a dona ulterior sânge”, a menționat Viorica Dolință.
Care sunt beneficiile pentru donator?
„Beneficiul pentru donator este în primul rând satisfacția morală. O donare de sânge salvează minimum 3 vieți, iar satisfacția aceasta morală este primul beneficiu pentru donator. Se împrospătează sângele, devine mai tânăr, iar la fiecare donare de sânge voluntarul beneficiază de un set de testări de analize pe care noi le facem gratuit,” a zis vicedirectorul Centrului, Viorica Dolință.
 După donarea de sânge, voluntarii beneficiază de un certificat care le permite eliberarea de la serviciu în ziua respectivă și pentru a doua zi. Pe lângă acesta, ei mai primesc un set de alimente ce acoperă kilocaloriile pe care le pierd la donarea de sânge.
„ Post donare fiecare donator beneficiază de un certificat de eliberarea de la serviciu în ziua respectivă și a doua zi, dar și un set de produse alimentare pentru a compensa kilocaloriile pe care le-a pierdut la donarea de sânge.”,  a mai afirmat Viorica Dolință.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata