NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mai multe cazuri de tuberculoză. 18 bălțeni au pierdut lupta cu boala

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu tuberculoză în Republica Moldova a crescut din nou. Anul trecut au fost înregistrate cu peste 300 de cazuri mai mult decât în 2020. Tuberculoza este o boală care se deghizează în răceală și oboseală. Evitată, aceasta poate avea consecințe fatale. Din fericire, sunt oameni care înving boala. Este și cazul soților Oxana și Pavel Rucșineanu, care s-au cunoscut la spital acum 11 ani, în timp ce urmau tratamente pentru tuberculoza drog-rezistentă. Împreună cu alți foști pacienți au inființat Asociația Națională a Bolnavilor de Tuberculoză.


„Când eram în tratament, lumea ne dădea puține șanse să-l finalizăm, pentru că tuberculoza drog-rezistentă este dificilă de tratat. Investițiile în domeniul tuberculozei trebuie să crească. Este important să ne implicăm și nu doar o dată pe an să ne aducem aminte de tuberculoza, pentru că tuberculoza nu a dispărut. Fiecare al doilea om este infectat cu tuberculoză, doar că nu fiecare dezvoltă o formă activă”, susține Oxana Rucșineanu, directoarea executivă a Asociației Naționale a bolnavilor de TB din RM.

Asociația administrată de cei doi soți, ajută pacienții care se tratează de tuberculoză să treacă peste diverse complicații, care pot apărea în drumul spre vindecare.

„După ce primim careva solicitare, ne deplasăm direct la beneficiari, unde se află ei. Fie la spital, fie la domiciliu. Fie problemele de ordin social, fie de ordin juridic, fie de ordin psihologic, fie au probleme de ordin medical între medic și persoana bolnavă și noi venim ca mediatori”, spune Pavel Rucșineanu, administratorul Asociației Naționale a bolnavilor de TB din RM.

În prezent, în Bălți sunt 70 de bolnavi cu forma activă a tuberculozei. Există oameni care, disperați, apelează la tot felul de tratamente, în speranța că se vor vindeca.

„A fost bărbatul meu cândva bolnav de tuberculoză. Trebuie să spălăm mai des mâinile. La ambii plămâni a avut probleme, dar s-a vindecat. A mâncat untură de bursuc și carne de câine a mâncat”, spune o bălțeancă.

„Tuse aveam, transpiram tare, când mergeam, nu-mi ajungea aer. Și am plecat la Edineț, fără trimitere din sat, am plecat să fac o radiografie. Am făcut radiografia, acolo mi-au spus ce boală aveam și m-au îndrumat la Bălți. Am deja două săptămâni de când sunt aici, mă simt mai bine, nu tușesc, n-am simptomele ce le aveam, pot merge, am putere de muncă”, spune o pacientă.

În 2021, 18 bălțeni au pierdut lupta cu boala.

„Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch. Se transmite prin aer. Ca să se dezvolte tuberculoza la o persoană, este nevoie de doi factori: infectarea cu tuberculoză și scăderea imunității. Jumătate din aceea care totuși fac tuberculoză se îmbolnăvesc după infectare în doi ani de zile. A doua jumătate – timp de cinci ani de zile”, povestește Petru Alexandriuc, medic-șef, Secția Fiziopneumologie.

Simptomele tuberculozei sunt slăbiciunea, transpirația nocturnă, tusea, lipsa poftei de mâncare, febra, scăderea în greutate, însă în faza incipientă a bolii, simptomele nu apar deloc.

„Nimeni nu se gândește la tuberculoză. Ei, am răcit, am schimbat țigări și fumez mai tare. Când apar primele simptome de tuberculoză, atunci trebuie să se adreseze persoana la medicul de familie. Nu e nevoie de poliță de asigurare, toți bolnavii se tratează gratuit”, susține Petru Alexandriuc.

În Republica Moldova, tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar progresele privind prevenirea și tratarea tuberculozei au fost grav afectate de pandemia COVID-19. Astfel, în perioada martie – decembrie 2020, datele arată o reducere cu peste 38% a notificării cazurilor de tuberculoză în țara noastră.

„Trebuie să ne controlăm neapărat. Dacă sunt simptome, trebuie să mergem să facem o radiografie toracică, să mergem la un medic terapeut. Trebuie să ne verificăm, pentru că această boală se transmite ca și Covid-ul”, spune o femeie.

Ana și Victor din Bălți sunt deja de 20 de ani împreună. Ambii au fost bolnavi de tuberculoză.

„Am avut prima fază a bolii, am avut apă în plămâni. Acum e bine, am trecut prin tot ce au spus doctorii, am luat pastile, am fost cuminte. Și acum mă controlez o dată la jumătate de an, este indicat”, spune Ana Ojehovscaia.

„Eu am luat tot ceea ce mi-au prescris medicii și, Slava Domnului, nu am apă, au rămas cicatrici pe plămâni”, povestește Victor Covalschi.

Și acest bărbat a reușit să depășească boala.

„Am avut pneumonie, apoi am făcut un control medical și mi-au spus că am tuberculoză, formă deschisă. Nu am crezut. Apoi m-am internat la spital. Mă controlez o dată pe an. Dar începând cu anul 2020 nu m-am îmbolnăvit”, povestește Alexandru Arabadjî.

În fiecare an, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză (TBC). În ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită şi vindecată, 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza tuberculozei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"