NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mai multe tinere din Bălți vor să știe totul despre particularitățile adolescenței

Mai multe tinere între 14 și 20 de ani s-au implicat în promovarea proiectului „Tânără și Sănătoasă”,  proiect ce presupune, ca finalitate,  cunoașterea metodelor de contracepție în perioada adolescenței, avantajelor și dezavantajelor acestora,  bolilor cu transmitere sexuală și modurilor de protejare de acestea. Inițiativa și elaborarea proiectului aparține reprezentantelor Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineri (CRAT) din Bălți.  

Inițiativa a apărut încă în primăvara anului 2019, când fetele noastre, voluntarele noastre au propus să vorbim despre sănătatea reproductivă. Și am spus de ce nu: dacă este această necesitate, răspundem la această necesitate. Am venit în iunie cu trei zile de școală de vară, pentru un grup de 15 fete, cu tematica respectivă, după care am zis: „ar fi bine să ne lărgim în domeniu” și pentru iulie am venit cu proiectul „Tânără și sănătoasă”. ” spune Nonna Mihalcean, directorul CRAT din Bălți.
Organizatorii își propun să informeze tinerele despre sănătatea reproductivă, ca ulterior acestea să desfășoare o campanie de informare printre adolescentele din Bălți în cadrul căreia vor oferi și insigne cu mottoul lor „Tânără și Sănătoasă”. De asemenea, și-au propus să vizioneze un fim despre drupturile femeii în societate.
„Reținem cum femeile, aproximativ cu un secol în urmă, luptau pentru a căpăta drepturile la vot, pentru a fi egale cu bărbații, pentru că acum 100 de ani era ceva normal în societate ca interesele femeii să fie reprezentate de către tați, de către frați, de către tații acestora.”, a menționat Cristina Jitaru, coordonator departament Creație al Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineri din Bălți.
Până a viziona filmul „Suffragette”, fetele au realizat un exercițiu destinat să identifice nivelul de apreciere a calității propriei persoane. După vizionarea a unei părți a peliculei cinematografice, adolescentele au rămas impresionate de istoria obținerii dreptului la vot a femeilor.
Pare foarte interesant și cred că-mi va da o motivație pentru a lupta, pentru ceea ce dorim să ajungem.”, a remarcat o participantă la proiect.
„- Este destul de sentimental.”
– De ce?
 „-Pentru că, în primul rând, atmosfera asta întunecată a lui îți creează impresia că ești acolo.”, a spus o altă tânără.
– Atunci când vei împlini majoratul, vei avea și tu dreptul la vot, îți imaginezi că tu nu vei mai avea acest drept?
„ -Nu-mi imaginez, dar cred că voi opta și eu pentru acest vot, deoarece toți au dreptul la viață, înseamnă că au dreptul la ceva mai mult decât pur și simplu.”, a afirmat o adolescentă.
Proiectul „Tânără și Sănătoasă”, implementat de Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineri din Bălți, a demarat la 16 iulie  și se va încheia la 7 august 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"