
Copiii din Ucraina care s-au refugiat cu familiile la Bălți, au avut parte de o adevărată poveste de iarnă, cu Moș Crăciun și Alba ca Zăpada. Micuții au dansat, au cântat și au urat întregii lumi pace și fericire.
„Le doresc copiilor bunătate și pace!”
„Le doresc sănătate, fericire și cât mai mulți bani.”
„Noi am făcut diferite aplicații, au fost organizate diverse concursuri.”
„Se spune că de Anul Nou, orice nu ai dori, totul mereu se va împlini. Toate dorințele copiilor pot deveni realitate, tot ce trebuie să faci, e să depui stăruință!”
„Noi am dansat atât de mult, încât mi s-a făcut cald, dar era frig. Noi am așteptat și l-am strigat pe Moș Crăciun. Îmi doresc un cadou mare cu multe bunătăți de Anul Nou”, au spus participanții.
Și ce fel de sărbătoare fără Alba ca Zăpada și Moș Crăciun, care au împărțit cadouri și zâmbete tuturor participanților.
„Am venit aici de la Polul Nord, de ajutor ne-au fost renii. Suntem aici pentru a le crea dispoziție bună copiilor noștri.”
„În această perioadă dificilă, vrem să le dăruim copiilor măcar un pic de bucurie. De aceea, noi am venit aici pentru ei!”
Părinții și rudele spun că asemenea evenimente îi ajută pe copii să creadă în bine și să uite de ororile văzute în Ucraina.
„Copiii așteaptă asemenea momente. Ei sunt lipsiți de asta. În Ucraina noi mereu sărbătorim, mai ales în școli, grădinițe. Pentru ei, acest eveniment este o sărbătoare ca acasă, mai ales că, aici sunt toți prietenii, învață. De la începutul războiului ne-am împrietenit cu toții, am făcut cunoștință și am devenit o familie mare.”
„Ei s-au pregătit de matineu. Toți și-au depus silința. Au învățat poezii și acum participă activ pe scenă. Copiii simt această sărbătoare.”
„Cel mai important acum pentru copii este să nu citească și să nu vadă ceea ce citim noi. Ei trebuie să creadă într-un miracol, să creadă în Anul Nou care acum este tot mai aproape. Ei trebuie să se debaraseze de toate aceste lucruri, să fie împreună, să se bucure de viață.”
„Când vedem zâmbetul copiilor noștri, ne bucurăm și noi! Pentru noi, cei mai importanți sunt copiii.”
„Chiar dacă este război și nu sunt acasă de sărbători, copiii pot să simtă această atmosferă, să creadă în acest miracol. Este vesel, este sărbătoare! Super!”, au povestit refugiații ucraineni.
Evenimentul a fost organizat grație implicării refugiaților, a voluntarilor, dar și a finanțatorilor externi.
„Cadourile din această seară au fost obținute de la Donau Soja, doamna Ela Malai, pentru care îi mulțumim din suflet pentru parteneriat. Plus, mai avem parteneriat cu alții. Educatorii și animatorii sunt plătiți de Danish Refugee Council (DRCI). Sunt multe noutăți triste pentru copilași. De aceea noi încercăm să pregătim altfel de evenimente ca să uite de toate problemele, toate conflictele. Veștile proaste pe care le primesc de acasă încercăm să le compensăm cu noutăți și evenimente pozitive”, a declarat Diana Grosu, Președinta Asociației pentru Drepturile Omului LEX XXI.