NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mai mulți gospodari din Ocnița cer ajutorul autorităților. Oamenii se tem că nu vor primi despăgubiri de pe urma inundațiilor

La o săptămână de la inundațiile din raionul Ocnița, autoritățile încă nu au estimat pagubele. Locuitorii din satul Unguri se plâng că nimeni nu se grăbește să le vină în ajutor, deși, o bună parte dintre ei au rămas fără roadă în acest an. Nistrul a spălat zeci de hectare de cereale și legume.


Familia Galinei Pihur a pierdut aproximativ 40% din recoltă. Femeia încă mai speră că autoritățile îi vor întinde o mână de ajutor.

Apa a fost până aici. Toate coacăza era în apă și numai vârfurile porumbului erau vizibile. Fasolea a fost aici … Când apa a dispărut, aceasta a ars. Nu se va alege nimic nici din porumbul și nici din zmeura dată. Totul este umed și va rămâne așa. Bineînțeles, este păcat, pentru că muncești tot anul pentru a avea în casă de toate la iarnă iar într-un final se primește așa.
 

Pierderi mari a înregistrat și Svetlana Traghira.

Au fost inundate roșiile, dar și puțină zmeură și porumb. Desigur, e păcat și trist. Dar câtă frică…Ascultăm atât știrile din Ucraina, cât și noutățile noastre moldovenești. Acum, în știrile ucrainene, se spune că vor mai fi ploi abundente în regiunea carpatică, așa că e degrabă să ne relaxăm, deoarece nivelul apei va crește în continuare. Toată noaptea priveam și monotorizam situația. Puneam și crenguțe în pământ pentru a verifica nivelul apei.

Oamenii se plâng că au rămas fără cereale, fructe și legume și nu vor avea cu ce își umple beciurile pentru iarnă.

Eu personal am pierdut 70 ari de porumb și lucernă. În 2008 au venit și au evaluat pagubele, au întocmit o listă. Anul acesta nu a fost nimic încă întreprins, dar noi sperăm că vor veni și vor înregistra pagubele.

Anul acesta nivelul apei s-a ridicat mai puțin în comparație cu anul 2008, dar eram pregătiți în cazul în care acesta era să crească. Fiica care trăiește mai sus a săpat din timp cartofii, dar totuți roșiile și ardei au fost inundați. În anul 2008 când apa era și în beciuri autoritățile locale au venit și înregistrat pagubele. Până în ziua de astăzi nimeni nu a venit și nimic nu au făcut. Poate vor întoarce o parte.

Am pierdut aproximativ 30 % din roadă. Nimeni nu a venit și nu a evaluat pagubele. Poate pe la vecini a și fost cineva, dar la mine nimeni nu a fost.

Totul a fost inundat. Cartofii putrezesc, iar porumbul mai este în apă. Un an foarte greu.

Nimeni nu a venit și nimic nu au măsurat sau promis să ne despăgubească.

Autoritățile locale au declarat că, săptămâna viitoare urmează să examineze zonele afectate de inundații.

Comisia pentru situații de urgență va examina toate zonele, iar noi vom evalua daunele cauzate de acest dezastru. Cred că ajutorul acordat va fi la nivel local dar și central. Aceasta este o nenorocire comună. Vom lua toate zonele afectate, le vom calcula suprafața dar și câte procente din recoltă au fost afectate. Am observat că există grădini care au suferit 20%, sunt 50% dar și 100%.

Amintim că, săptămâna trecută, mai multe localități din nordul țării au fost inundate. Asta după ce nivelul de apă din râurile Prut și Nistru a crescut cu câțiva metri.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"