NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Maia Sandu a mers într-un sat european din nordul R. Moldova. Cum au întâlnit-o localnicii, dar și fosta ei profesoară

În cadrul vizitei sale de lucru în raionul Fălești, Maia Sandu s-a oprit la Răuțel, localitate care a obținut finanțare de 10 milioane de lei în cadrul Programului „Sat European”. Oamenii de aici se bucură de investițiile care vin în localitate, dar se arată deranjați de prețurile mari la produsele de consum, la carburanți și mai ales, la gazele naturale.

,,Un prim pas pentru a adera la UE este și programul ,,Satul european”, în cadrul căruia proiectul pentru aprovizionare cu apă a satului Răuțel este inclus spre finanțare.  Avem nevoie de surse suplimentare pentru canalizare. Canalizarea este centralizată și va fi conectată la municipiul Bălți. Satul este mare, avem o strictă necesitate pentru acest proiect”, a spus Tudor Istrati, primarul s. Răuțel, raionul Fălești.

Oamenii au întrebat președinta de ce plătim atât de scump pentru gazele naturale.

,,În Moldova prețul la lumină e unul, iar la nord e altul. –Păi, despre asta mă întrebați? –Sigur. –Și de ce în Transnistria e un leu gazul, pe când la noi a trecut de 22 și în curând va fi 28 de lei”, a întrebat un locuitor.

,,Federația Rusă îi permite Transnistriei să nu plătească pentru gaze, dar după asta ne vine și ne spune nouă că datoria Transnistriei trebuie să o întoarcă R. Moldova. Acolo sunt aproape 8 miliarde de dolari, pe care noi nu le-am recunoscut și nu o să le recunoaștem, le-a recunoscut Guvernul Chicu”, i-a răspuns Maia Sandu locuitorilor.

Printre cei care au venit să discute cu șefa statului, a fost și una din profesoarele Maiei Sandu, care și-a întrebat fosta elevă de ce s-a ales cu o pensie mică după zeci de ani munciți în sistemul educațional.

,,Mă rog lui Dumnezeu să vă ajute mai departe, e o expresie din compunerea dumneavoastră când ați terminat 10 clase. Aș vrea ca cei de la conducere să rezolve problema coeficientului negativ. Noi am ieșit la pensie. Anterior, Snegur și toți ceilalți ne-au spus că nu a fost calculată pensia corect. Nouă, celora care au ieșit în acea vreme la pensie. E o problemă care doare”, a spus pensionara.

,,Sper ca în această toamnă, în septembrie, ministerul să vină cu o soluție pentru această categorie de oameni. Am rugat să găsească mecanismul și să compenseze pentru acești oameni”, a declarat șefa statului.

Unii oameni s-au arătat curioși de averile agonisite de mama fostului președinte, Igor Dodon.

,,Cum a muncit doamna Galina Dodon că și-a făcut un safeu cu sute de mii de lei și zeci de mii de euro”, s-a arătat deranjată o locuitoare din sat.

Iar alții au venit cu idei pentru a motiva tinerii specialiști să profeseze în sate.

,,Continuați proiectul cu locuințe sociale, să o faceți îndeosebi în mediul rural, în mediul urban sau în orășelele mai mici. Astfel o să evitați exodul exagerat de creier spre capitală, ca să nu fim țara unui singur oraș”, a venit cu o sugestie o tânără profesoară din raionul Fălești.

,,Bună ideea cu locuințele sociale. Cred că asta este o soluție pentru a aduce specialiști în medicină și educație, mai ales în localitățile rurale, unde tinerii nu vor să ajungă. Asta s-ar putea face prin aducerea lor la centrele raionale, să li se asigure transport în localitățile rurale”, a menționat președintele.

În contextul secetei hidrologice și a problemelor cu care se confruntă agricultorii, Maia Sandu a declarat că se caută soluții, doar că realizarea lor va dura în timp.

,,Nu sunt soluții imediate și suficient de bune. Trebuie să mergem înainte cu programul de împădurire. Asta o să ne ajute. Dacă o să creștem suprafețele împădurite, o să ne ajute să menținem apa în sol. Trebuie să investim mai multe în sisteme de irigare, dar sistemele de irigare sunt foarte scumpe, nu este real să irigăm toate țara în termen scurt. Ne mai întrebăm de unde să luăm surse de apă pentru că asta tot este o problemă”, a conchis Maia Sandu.

Astăzi, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Portocaliu și Cod Galben de scurgere scăzută a apei în râuri. Din cauza caniculei și lipsei precipitațiilor, nivelul râului Prut și Nistru a scăzut cu circa 20-30%, iar nivelul râurilor mici cu 10-25%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"