
Viitori contabili, tehnicieni și agronomi din Țaul s-au întâlnit cu Președintele R. Moldova, Maia Sandu. Tinerii se arată îngrijorați de faptul că Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole numără tot mai puțini elevi, deși instituția de învățământ a fost modernizată.
„Aș dori să aud niște soluții sau propuneri din partea președintei, cum să atragem mai mulți studenți la Țaul, fiindcă nu în zădar s-au făcut aceste renovări. Avem diferite laboratoare, sere, foarte multe condiții.”
„În prezent, tinerii se confruntă cu lipsa motivației, considerând că trebuie să aibă beneficii din orice acțiune pe care o fac. Acest lucru ne împiedică să ne dezvoltăm ca persoane active a societății”, au spus elevii.
Centrul pregătește specialiști în legumicultură și pomicultură, siguranța produselor agroalimentare și tehnologia produselor de origine vegetală. Instituția a fost modernizată cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Fundației LED Moldova. Pe lângă aceste condiții, șefa statului a menționat că trebuie sporite eforturile în pregătirea profesională a tinerilor și promovarea lor.
„Nu toți tinerii înțeleg că specialiștii în agricultură sunt la mare căutare, inclusiv cu salarii bune. În unele raioane mi se spune că nu au specialiști și sunt agenți economici, gata să plătească un salariu bun, care au nevoie de consultanță și nu găsesc pe nimeni”, a menționat președintele R. Moldova.
La Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul învață peste 250 de elevi.
„O bună parte continuă activitatea agricolă a părinților, tehnicienii se angajează în cadrul unor întreprinderi de procesare. Aproximativ 30% dintre absolvenți muncesc pe specialitate. Vreo 50% își continuă studiile, iar restul pleacă la muncă peste hotare”, a declarat Aurel Serdeșniuc, directorul Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul.
Ieri, Maia Sandu s-a întâlnit și cu localnicii din Baraboi și Tîrnova, cu care a discutat despre pensii, locuri de muncă, condițiile de trai, dar și reforma justiției.
[…] Pentru ca pe mesele noastre să ajungă doar produse sănătoase, Republica Moldova trebuie să dezvolte agricultura ecologică. În prezent, doar 1,4 la sută din suprafaţa agricolă este cultivată în sistem ecologic. În topul cerealelor crescute eco se numără porumbul, care ocupă o suprafață de peste 5.500 de hectare. Despre importanța produselor naturale, s-a discutat în cadrul unei lecții publice organizată la Universitatea din Bălți, relatează Nord News. […]
[…] Viitori contabili, tehnicieni și agronomi din Țaul s-au întâlnit cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Tinerii se arată îngrijorați de faptul că Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole numără tot mai puțini elevi, deși instituția de învățământ a fost modernizată, relattează Nord News. […]