NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mâine e Crăciunul! Aveți grijă ce și cât puneți în farfurie după postul de 40 de zile! Recomandările medicilor

După 40 de zile de post, creștinii ortodocși care au renunțat la carne și produse lactate riscă să se confrunte cu probleme de sănătate. Mai mult, mesele copioase de Crăciun îi pot băga pe unii în spitale. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, trecerea la un nou regim alimentar este bruscă. Medicii ne recomandă să avem grijă ce și cât ne punem în farfurie.

,,Ieșirea din acest post trebuie să fie una rațională și moderată.  Mâncarea trebuie să fie maxim de simplă. Acestea ar trebui să fie legume bogate în fibre, vorbim despre legume coapte, salate din legume, varză murată, mere murate”, a spus Tatiana Nedbailova, medic-internist prof patolog.

O combinare greșită a alimentelor poate provoca dureri intestinale, grețuri și vomă.

,,Este interzisă combinarea alimentelor grase cu alcoolul și dulcele. Acest lucru reprezintă o lovitură puternică pentru pancreas.  O metodă excelentă de a realiza această trecere la carne sunt supele din carne de vită și pui”, a mai adăugat specialistul.

Fețele bisericești spun că postul nu înseamnă doar abținerea de la anumite bucate, dar mai multă rugăciune și fapte bune.

,,În această perioadă omul trebuie mai mult să se roage, să se gândească la Dumnezeu, să fie cu gândul la el. Să se abțină de la anumite mâncăruri, chiar dacă mănâncă de post, să nu își umple pântecele, să nu bea multă apă, vin sau altele”, a menționat Anatolie Spătaru, preot-paroh al bisericii ,,Sfîntul Pantelimon”.

Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterea Mântuitorului.

,,Dacă noi pur și simplu vom trece postul numai cu buchia, atunci cred că nu are nicio însemnătate, nu are nicio zidire duhovnicească pentru noi. Noi, într-un fel ne punem trupul să sufere, mai puține lucruri păcătoase să iasă din el, dar totodată ne înălțăm sufletul”, a mai spus Anatolie Spătaru, preot-paroh al bisericii ,,Sfîntul Pantelimon”.

Dacă unii oameni au respectat postul, alții spun că nu au reușit să o facă din cauza poftelor sau a unor probleme de sănătate.

,,Este greu să respect postul, dar câteodată o fac. În acest an am avut părinți bolnavi și a fost mai greu, dar în general, da, ar trebui toți să se străduie să țină post.

,,Sunt tare pofticioasă, nu pot.

,,Cu sănătatea nu o duc bine și nu prea țin post.

,,Nu suntem obișnuiți, e păcat, ar trebui să ținem, dar mă rog, care poate – ține.

,,Nu prea m-am gândit la asta. De obicei țin post la Paști, postul Crăciunului nu îl prea respect.  Soțul ține pentru toți.

,,Oleacă de post tot e mai bine. Vom mânca acum răcituri, toți ce se poate de mâncat.

,,Este important să ținem post, asta este scris peste tot, asta este scris în Biblie.

,,Carne nu am mâncat, lactate am mâncat.

,,Este important, nu atât să refuzi să mănânci, dar să refuzi să critici oamenii dragi, să nu ai gânduri rele, eu așa cred”, au răspuns bălțenii.

Postul de 40 de zile a început la sfârșitul lunii noiembrie 2022 și ia sfârșit pe 7 ianuarie curent, când creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"