
Lacrimi și așteptare chinuitoare pentru familia lui Andrei Amarfii, ofițerul din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești, răpit în această dimineață din curtea casei, situată în zona de securitate în orașul Camenca, regiunea transnistreană. Mama polițistului povestește că acesta a plecat la muncă, cum o face în fiecare zi, însă a dispărut.
El la lucru s-a dus, dar mai departe nu știu ce s-a întâmplat. Nu știu, el aici stă, dimineață a plecat la lucru, mai departe nu știu ce s-a întâmplat, credeți-mă. Ce am ajuns! Ea lucrează la școală, nu vă pot spune nimic”, a spus mama băiatului.
Potrivit soției polițistului, acesta a fost sechestrat de câteva persoane care aveau cagule pe cap, cu haine care aveau inscripția „KGB”, a așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, după care a fost urcat într-un automobil și dus într-o direcție necunoscută.
Vestea că Andrei Amarfii a fost răpit, i-a șocat pe rudele și vecinii polițistului.
Este din casă bună. Vă pot spune doar de bine despre el. N-am auzit nimic rău despre el. O dată în lună, poate de două ori îl vedeam pe el. În ultimul timp, din cauza serviciului ne vedem foarte rar”.
„Îl cunoaștem bine, de mulți ani. Nu are dușmani și își face lucrul bine. Nu a avut cu nimeni conflicte. ”, au precizat apropiații.
Secretarul de stat al Ministerul Afacerilor Interne, Sergiu Golovaci a declarat că au fost mobilizate la maxim toate forțele.
Presupunem că în privința lui au fost pornite acțiuni ilegale de către forțele separatiste. Am sesizat toate organismele care funcționează în CUC. Am sesizat OSCE privind implicarea în procesul de eliberare a acestuia. Observatorii militari au fost sesizați să iasă la față locului însă deocamdată din partea transnistreană există un blocaj”, a precizat secretarul de stat al Ministerul Afacerilor Interne, Sergiu Golovaci
Și vicepremiera pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a punctat că autoritățile de la Chișinău depun eforturi pentru a-l elibera pe polițist.
Ne-am sesizat, am făcut interpelările necesare către Tiraspol, dar și misiunea OSCE în Moldova. Situația este alarmantă din punct de vedere a modalității în care s-a procedat. S-a impiedicat nu numai libera circulație, dar a fost și o provocare la adresa lui ca cetățean al RM”, a adăugat vicepremiera pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.
Serviciul de Informații și Securitate anunță că i-a identificat pe cei care au participat la răpirea polițistului din Florești din această dimineață, se arată într-un comunicat al instituției.
Serviciul de Informații și Securitate realizează toate acțiunile de rigoare pentru eliberarea de urgență a cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv prin activizarea canalelor operative”, se arată într-un comunical al Serviciului de Informații și Securitate.
Pe marginea acestui caz Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal pentru „răpirea unei persoane”și „uzurparea de calități oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova. Pentru aceste acțiuni legislația Republicii Moldova prevede închisoare de până la 10 ani.
Misiunea OSCE este în contact cu ambele părți, dar și cu Comisia Unifactă de Control pentru a clarifica toate circumastanțele.