Cristina Arsenii este o moldoveancă stabilită în Spania deja de 12 ani. Este studentă la Universitatea din Girona, Facultatea de Infirmerie. Din cauza pandemiei provocate de coronavirus, tânăra a intrat în carantină acum două săptămâni. Ea nu iese din casă și face băi de soare pe acoperișul blocului în care locuiește.
Despre cum a rămas fără hârtie igienică, amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă carantina, dar și bătrânii găsiți morți în aziluri, aflați într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Nordnews.md.
Avem deja doua săptămâni, într-o sâmbătă am aflat că sunt primele cazuri și duminică, lumea se temea să iasă din casă, după care, dumincă noaptea, peședintele a spus că începem carantina. Lumea singură a început a conștientiza, suntem bine informați, avem pagini oficiale, deci nu ne informăm din știrile de pe internet, facebook, putem să accesăm când dorim și să aflăm cifrele actualizate, chiar azi mă uitam, patruzeci și opt de mii în Spania, la momentul actual.
Referitor la măști. În Republica Moldova este o criză mare de măști de protecție. Nu sunt suficiente nici în instituțiile curative. Care este situația în Spania, poți să-ți cumperi cu ușurință o mască de protecție?
Lumea confecționează măști acasă, în spitale sunt mari probleme cu echipamentul de protecție, în internet am văzut prețuri și de 50 de euro pentru o mască, este criză, și la farmacie când mergi, pe ușă este scris, nu avem măști și dezinfectant de mâini, ca să nu intrați să întrebați. Deci, fiecare își coase masca acasă. Eu nu ies, am ieșit din casă doar o dată, de când a început criza acum două săptămâni, deci încerc să ies la balcon, pe acoperiș.
Ești studentă și muncești?
Acum, nici studentă, nici muncă, eu sunt studentă la facultatea de medicină și infermierie și chiar azi am primit un mesaj că au nevoie de voluntari, adică nu se ajunge nici personal sanitar.
Cum ai reacționat la această idee?
Eu cu mare plăcere, dar este un loc unde trebuie să mă mobilizez cu mașina și nu e chiar accesibil, deci ca să ieși din casă, acum ai nevoie de un certificat, certificatul este obținut online, dar trebuie să fie o cauză importantă, poți să mergi să ai grijă de persoane cu dizabilități, sau pentru cei care nu se pot deplasa să-și cumpere produse alimentare.
Vedem multe postări pe internet, cum oamenii cumpără foarte multe produse, mai ales produse igienice, unii chiar se bat pentru hârtie igienică. Este adevărat, ai fost martoră la asemenea momente?
La începutul crizei am rămas fără hârtie igienică. Peste o săptămână, lumea avea rezerve și am putut să-mi cumpăr și eu. Nu am cumpărat zece pachete…Lumea era disperată, era în panică, mult au influiențat rețelele de socializare.
Au întreprins autoritățile alte măsuri? De exemplu, la noi a fost scoasă armata pentru a impune oamenii să respecte autoizolarea. Ce se întâmplă acolo, sunt patrulate străzile?
Chiar pe strada mea trece patrula în fiecare oră, în centrul orașului. Armata Spaniei este trimisă în orașe mai mari, Barselona, Madrid. Chiar alaltăieri, mi-au spus un caz când o persoană a ieșit la alergat afară și a fost amendat cu 1500 de euro. Așa cazuri se întâmplă în Madrid, unde sunt eu, e o regiune mică și lumea respectă. Cel mai mare focar e în Madrid-14 mii de infecții, aici avem 7 mii, al doilea loc din Spania.
De când a fost sistat transportul public și cum se descurcă oamenii care nu au renunțat la muncă?
Autobuzele au rămas la 30 de procente, trenurile merg, normal, majoritatea se deplasează cu mașina, dar ai voie să circuli de unul singur în mașină și doar dacă ai o necesitate de viață sau moarte. Nu poți să mergi unde vrei tu. Problema e cu munca, am auzit că mulți au rămas fără serviciu, e multă frică referitor la viitor și la criza economică care se așteaptă. Cred că cel mai mult m-a șocat să aud că bătrînii sun găsiți fără suflare în aziluri. Cred că asta doare cel mai mult. Eu am făcut practica anul trecut într-un azil de bătrâni. Eu cred că trebuie să fim mai mult conștienți pentru ei, să avem grijă, pentru că toți avem bunei, avem părinți, să nu ne fie frică de amenzi, dar de sănătatea lor.
Aici nu se întâmplă nimic, e liniște. Nimeni nici de cealaltă parte a străzii. Suntem conștienți, vrem să se termine mai repede.
Bilanțul cazurilor de coronavirus din Spania a suferit o creștere alarmantă în ultima perioadă, situația fiind una similară Italiei, cel mai grav afectat stat din lume. Astfel, Spania a înregistrat 738 de decese doar în ultimele 24 de ore, iar numărul total a ajuns la 3.434, peste cel înregistrat de China, țară de unde a pornit pandemia de coronavirus și care are cel mai mare număr de cazuri înregistrate. Oficialii din Ministerul Sănătății au anunțat un număr total de infectări de 47.610 cu o creștere de 20% doar în ultimele 24 de ore, conform El Pais.
La nivel mondial, situația cea mai gravă este întâlnită în Italia. Acolo, au fost înregistrate 6.820 de decese.
Pizdioj….