NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Marx, Engels și Lenin privesc de pe frontispiciul Centrului Multifuncțional Bălți la Eminescu, Creangă și Vieru

Arhitectura orașelor poate să vorbească despre trecutul întregii țări. Includerea cu forța în 1944 a Basarabiei în componența URSS a influențat până și arhitectura, dovadă fiind numeroase clădiri administrative, blocuri de locuit, monumente etc. Municipiul Bălți nu a fost o excepţie în acest context.
După proclamarea independenței în 1991, republica a început să se debărăseze treptat de moștenirea sovietică.  Astfel, la Bălți a fost demontată  statuia lui Vladimir Ilici Lenin din centrul orașului, mai multe străzi, care purtau nume de bolșevici, generali, oameni de partid și funcționari  sovietici, au fost redenumite, având deja nume precum Decebal, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, iar oamenii nu mai erau obligați să meargă la paradă de 1 sau 9 mai. Totuși, s-au mai păstrat unele vestigii sovietice, precum: „Tancul”, monumentul eliberatorilor orașului, instalat în 1970, mozaicul de dimensiuni de pe fațada laterală a clădirii administrative a fostei uzine „Lenin”, care cuprinde imagini ale „oamenilor muncii”, în centru aflându-se, evident, chipul conducătorului proletariatului Mondial.

 
O altă relicvă sovietică este și basorelieful cu Marx-Engels-Lenin de pe frontispiciul Centrului Multifuncțional al Agenției Sevicii Publice (în trecut sediul Comitetului Orășenesc de al Partidului Comunist din RSSM) din centrul orașului (Piața Vasile Alecsandri nr.8). Reporterii nordnews.md au dorit să afle care este părerea oficialităților, dar și a bălțenilor despre prezența acestei mostre ideologice pe fațada clădirii.
 
„Persoanele care judecă realist și cilivizat, desigur, că înțeleg că acest basorelief este o reminiscență a unui regim, care nu mai este.” susține Marin Cemortan, șef-adjunct al Centrul Multifuncțional al Agenției Seviciii Publice Bălți.
Potrivit lui, înainte ca să fie inaugurat Centrul Multifuncțional din Bălți (evenimentul s-a întâmplat la 5 septembrie 2018) au fost câteva tentative de a demonta basorelieful, însă: „au existat coliziuni, iar pentru a nu intensifica spiritele și tensionările între reprezentanții primăriei și ministerul nostru, cum era mai devreme, acum suntem agenție, e separat, s-a luat o perioadă de respiro”.
De asemenea, până de inaugurare ei au încercat să facă acest lucru cu propriile forțe, însă, tehnic vorbind, nu este atât de simplu, pentru că este vorba de o un obiect confecționat dintr-un aliaj deosebit de dur, care nu e atât de ușor de dezasamblat. Apoi, este nevoie neapărat de o macara de vreo 28 de metri. La deschiderea oficială a Centrului Multifuncțional au încercat să acopere basorelieful cu logotipul agenției, dar fără succes.
„Momentele acestea sunt cunoscute de cei de la Chișinău. Noi suntem o filială din cele 39 din republică, toată autonomia este la Chișinău, ei pot face demersuri. Cu atât mai mult că, avem multe reproșuri, chiar din partea colegilor noștri, din partea unor cetățeni, căci este un moment care nu trebuie să existe”, susține Marin Cemortan șef adjunct al Centrul Multifuncțional al Agenției Sevicii Publice Bălți.
 
Părerile oamenilor despre prezența basoreliefului cu Marx-Engels-Lenin pe fațada Centrului Multifuncțional al Agenției Servicii Publice din Bălți s-au împărțit. Unii bălțeni nu se arată deranjați de prezența lui.
„Îmi este indiferent, e acolo, lasă-l să fie acolo”
„Nu încurcă nimănui, să fie acolo”
„Nici nu mă gândeam, sincer, poate cineva se gândea, îmi cer scuze”
„Când am fost toți uniți, ei au fost pentru noi tare mari… și eu nu pot, eu am învățat mult pe temele acestea și consider că nu trebuie să îi deranjeze. M-am odihnit în Bulgaria și acolo este monumentul „Soldatului Necunoscut” și se păstrează chipul lui, de ce trebuie să mă deranjeze pe mine că șed.”
Alți locuitori nu au exprimat nici o părere vis-à-vis de aflarea basoreliefului pe frontspiciul Centrului Multifuncțional al Agenției Servicii Publice. Totuși, unii orășeni au fost foarte categorici în atitudinile lor față de această relicvă a trecutului sovietic. Ei consideră că basorelieful trebuie scos neapărat de pe fațada clădirii.
„El nu mai trebuie să fie acolo.”
„Cam să spunem e deja demodat și nu ține de actualitate”
 „Cred că s-a terminat cu acest cult al personalității, suntem o țară democrată, acest basorelief ar fi trebuit dat jos, de la toate instituțiile publice din țară ”
 „Eu consider că trebuie să fie scos acest basorelief, fiindcă este ceva amintire sovietică, eu nu văd ceva frumos, aceștea sunt idoli. Toată lumea știe că cândva aici a fost clădirea comuniștilor și acum nu este clădirea comuniștilor, înseamnă că trebuie să fie scoasă, să fie acolo altceva, nu știu, poate că nimic, poate că un simbol moldovenesc, da nu comuniști.”
Șeful Direcția Arhitectură și Construcții Primăria Bălți, Veaceslav Coada, susține că basoreliful „nu e atât obiect de arhitectură, precum clădirile și obiectele, cât un obiect de artă care e în gestiunea Direcției Cultură.”
 Solicitată de NordNews, Viorica Cemîrtan, specialist principal al Secției Cultură Primăria Bălți, susține că obiectul dat nu are valoare: „Basorelieful care îi reprezintă pe Marx-Engels-Lenin nu are valoare sau statutul de monument. Obiectul nu este în proprietatea Municipală, presupun că este în proprietatea Republicii Moldova. Compoziția nu face parte nici din Registrul monumetelor ocrotite de stat, nici din Registrul monumentelor de importanță locală și nici din Registrul Național al monumentelor de for public din Republica Moldova.   Cu atât mai mult compoziția artistică nu a avut niciodată un dosar, în care să fie indicat informații despre cine sunt autorii lucrării sau anul creării și instalării pe clădirea actualului Centru Multifuncțional al Agenției Servicii Publice din Bălți”.
 
Reporterul NordNews a înaintat un demers către Agenția Servicii Publice din Chișinău, cu privire la motivul menținerii basoreliefului pe frontspiciul Centrului Multifuncțional al Agenției Servicii Publice din Bălți. Deja ex-directorul Agenției, Serghei Răilean, ne-a comunicat următoarele: „Ca urmare a solicitării Dumneavoastră privind furnizarea informației referitoare la basorelieful, amplasat pe frontispiciul Centrului multifunctional Bălți, Vă aducem la cunoștință că, în conformitatea cu legislația în vigoare a Republicii Moldova  și luând în considerație că bunul imobil situat în municipiul Bălți, Piața Vasile Alexandri, 8, se află numai în gestiunea economică a Agenției Servicii Publice, deciziile, precum și lucrările de demontare a basoreliefului respectiv nu țin de competența ASP, ci a administației publice locale.”
 
 
Karl Marx, Friedrich Engels și Vladimir Lenin  veghează de pe frontispiciul Centrului Multifuncțional orașul Bălți și privesc de sus la Mihai Eminescu, Ion Creangă și Grigore Vieru de pe  Aleea Clasicilor.

1 Comentariu
  1. Andrian spune

    Sunt de parere sa nu fie dat jos, asta este o amentire, istorie,cee ce a fost nu se va mai schimba, altii sunt deacord, altii nu, nici-o data parerile nu o sa fie egale, cee ce vad eu in aceasta lucru, este o nostalgie, pe cand eram mic, si treceam cu mama pe alaturi, inca pe vremurile celea bune, cand era stima intre oameni, stima celor minori fata de maturi, unde productia era mult mai naturala, fata de acuma, une fiecare muncea si avea un post de lucru. etc. Asta este parerea mea! Altora maine nu o sa le placa tancul din Balti, sau numai stiu de une, de ce nu stricat casele une traiesc? Doar tot pe timpuri le celea au fost constrite, in Uniunea sovetica))….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"