NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Medicii de familie din Bălți oferă consultații prin telefon

Din cauza pandemiei de coronavirus, medicii de familie din Bălți își desfășoară munca la distanță. Aceștia oferă consultații prin telefon, iar în cazurile grave, pacienții sunt examinați într-o încăpere specială, care este dezinfectată în mod regulat.


Dacă în urmă cu câteva săptămâni, holurile instituțiilor medicale din Bălți erau aglomerate, iar oamenii stăteau ore întregi în rând la ușa medicului, astăzi, centrele de sănătate sunt pustii.
Pe parcursul unei zile de muncă , Galina Ciuntu de la Centrul de Sănătate nr. 1 consultă la telefon până la 60 de pacienți.

E mai greu în cazul copiilor. Noi nu-i vedem, nu verificăm obiectiv ce se întâmplă. Părinții trimit fotografii prin Viber și WhatsApp, astfel încât să putem vedea dacă există modificări pe piele. Cum avem posibilitatea, așa îi ajutăm și indicăm tratamentul”

Totodată, medicii monitorizează zilnic starea celor ce s-au întors recent din străinătate sau au fost în contact direct cu rudele diagnosticate anterior cu noul coronavirus.
Unii pacienți sunt întâmpinați la intrarea instituțiilor medicale, unde își primesc rețetele și recomandările prescrise prealabil.

Am mască, mănuși de protecție, halat de protecție, așa dar totul este în regulă. Cu toate acestea, îmi este puțin strașnic.”

Iar pacienții în stare gravă sunt examinați într-un birou special amenajat.

Medicul coboară echipat și aici consultă pacienții cu febră, cu dureri abdominale acute sau în zona toracică. Există multe cazuri diferite.Toate suprafețele sunt prelucrate și apoi următorul pacient este luat.

Bălțenii spun că noua metodă de lucru a medicilor asigură protecția pacienților.

Dacă este ceva grav, putem solicita ambulanța. Dacă nu există necesitatea, e foarte bine și prin telefon.”                                

Am venit să-mi iau reţeta pentru medicamente compensate. Cred că acest lucru este normal. De ce ar trebui să se îmbolnăvească?”

La Bălți, aproximativ 60 de medici de familie oferă consultații prin telefon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"