NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Medicii din Bălți vor putea salva mai multe vieți. La Spitalul Clinic a fost efectuată prima procedură de tromboliză

Premieră la Spitalul Clinic Bălți.  Medicii au efectuat cu succes o simulare pentru efectuarea trombolizei, la un pacient care a suferit un accident cerebral vascular ischemic.  Grație acestui tratament, pacienții pot reveni la starea normală în doar câteva ore, fără a rămâne cu sechele pe viață.

Conectăm la monitor pacientul pentru a vedea tensiunea, oxigenarea și frecvența cardiacă, pulsul și conectăm sistemul cu prima doză de trombolitică.

Primul pacient de la Spitalul Clinic Bălți, care a fost supus procedurii de tromboliză, a fost un bărbat cu paralizia stângă a membrelor. Medicii i-au injectat o substanță care dizolvă cheagul de sânge format.

Deputul bolii a fost acum o oră și jumătate. Brusc s-a îmbolăvit, cu paralizia memerelor de stânga și dereglări de vorbire.
S-a introdus 10% de prima doză de trombolitic, mai departe, picurăm în sistemă același preparat trombolitic.

Intervenţia rapidă a medicilor a făcut ca pacientul să se recupereze.

Totul a început cu o amețeală, cu pierderea sensibilității în partea stângă, o ceață în fața ochilor, cu greu am măsurat tensiunea arterială, era 200 pe 100 și nu mai aveam puteri, a spus pacientul.

Bolile sistemului cardiovascular sunt cei mai de temut dușmani ai omului, care lasă șanse de supraviețuire doar când sunt depistate la timp și tratate corect, spun medicii.

Ca consecință a accidentelor vasculare, toată lumea cunoște că, pacienții rămân invalidizați, cu dereglări motorii, cu dereglări cognitive, practic, nu pot fi încadrați în viața de zi cu zi și au nevoie de îngrijiri speciale, a declarat Ala Condrea, vicedirector SC Bălți.

Spitalul Clinic Bălți dispune de utilajul şi personalul necesar pentru efectuarea acestei tehnici.

Procedura este simplă, se aseamănă cu o perfuzie intravenoasă, sub supravegherea și monitorizarea medicului din ATI. În caz de efect pozitiv, pacientul își revine peste 3-4 ore, a adăugat Ala Condrea.

Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invaliditate a populației din Moldova.
 

1 Comentariu
  1. Fiodorov Dora spune

    Va rog in numar de telefon si adresa.In ce sectie se gaseste si pe program are sau nu? Multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata