NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Medicii, “noii sfinți” ai Bisericii Sf. Panteleimon din Bălți

Medicii care luptă împotriva COVID-19,  dar și cei care au devenit victimele noului coronavirus, vor fi imortalizați pe unul din pereții bisericii Sfântul Panteleimon, lăcaș sfînt de pe teritoriul Spitalului Clinic Bălți. Inițiativa acestui gest îi aparține parohului bisericii, Anatol Spătaru.


Pictura murală va apărea în pridvorul bisericii, în semn de recunoștință pentru sacrificiul medicilor din prima linie.

Noi știm că Dumnezeu lucrează prin medic, trimițându-i acest dar de sus. Acești medici se jertfesc, ei stau zi de zi, noapte de noapte, alături de acești pacienți, și păcat ca noi, fiind în Biserica de lângă spital, să nu atingem o astfel de secvență, a timpului prin care noi trecem. Țin să menționez că această pictură nu este o icoană, este doar o secvență a calvarului prin care trece astăzi omenirea.

Angajații Spitalului Clinic din Bălți salută această pornire a bisericii.

Noi susținem propunerea venită din partea duhovnicilor și suntem numai pentru această propunere. Desigur, este un lucru creștinesc în acest gest, deoarece biserica este situată în incinta Spitalului Republican Bălți și este o lucrare nobilă care va fi făcută pentru prima dată în acest lăcaș sfânt.

Și enoriașii privesc cu ochi buni această idee. Ei declară că sunt profund recunoscători medicilor care luptă cu pandemia de COVID-19.

Medicii merită, sunt primii pe linie, care luptă cu acest virus. Ei își dedică toată sănătatea și am o părere foarte bună despre această idee.

Cred că mulți vor susține această idee, pentru că fără ei (medicii), nu știu cum am fi ieșit din această situație. Ei sunt în grupul de risc, pentru că se confruntă față în față cu acest virus, și consider că le datorăm multe și ne închinăm în fața lor.

Ei luptă pentru noi. Ei riscă cu propriile vieți și consider că ar trebui să li se aducă acest omagiu.

Sunt de părere bună. Lasă să fie. Este un gest creștinesc, fiindcă noi cu toții suntem creștini. Creștinii trebuie să-i stimeze pe medici și să îndeplinească toate cerințele pe care aceștia le cer.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a declarat că nu vede în această decizie o încălcare a dogmelor bisericești, atâta timp cât pictura nu va figura în rând cu sfinții din icoane.

Bănuiesc că acesta ar fi doar un tablou, care nu are loc în biserică, doar un tablou în semn de respect și recunoștință față de medicii care întra-devăr se sacrifică, undeva punându-și viața în pericol, tratând pe cei bolnavi de coronavirus.

De la începutul pandemiei, peste 1400 de lucrători medicali din Republica Moldova s-au infectat cu COVID-19, 11 dintre ei au pierdut lupta cu virusul.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"