NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Medicii români veniți la Bălți, să lupte cu COVID-19: „Suntem frați, Republica Moldova este familia noastră”

Sângele apă nu se face. Dovadă este ajutorul României acordat Republicii Moldova, în lupta cu noul coronavirus. O echipă de medici români a ajuns, astăzi, în țara noastră pentru a-și ajuta colegii din prima linie, iar patru oameni în halate albe au venit și la Bălți să dea o mână de ajutor doctorilor de aici.


Monica Sandu este medic de terapie intensivă. Este una din cei 17 specialiști români ,care, au oferit sprijin colegilor din Iatalia în timpul pandemiei. Acum, Monica a venit în țara noastră pentru a împărtăși experiența sa specialiștilor din Bălți.

Acum câteva zile m-am întors din Italia, unde am lucrat, la fel, într-o misiune de voluntariat. Am considerat că ar fi util să împărtășesc din ceea ce am învățat. Mai mult, este vorba despre Republica Moldova care pentru noi este ca familia noastră”, a spus medicul Monica Sandu.

Medicii din România cred că această experiență va fi una utilă pentru ambele părți.

 Oriunde te duci, un pic de experineță contează, în al doilea rând este vorba despre Republica Moldova, suntem frați”, a menționat Lungu Ciprian.
Dumnealor au fost în Italia, au muncit în calitate de voluntari. Acesta va fi un beneficiu pentru noi. Pentru că vom prelua bunele practici de la ei. Ei au un specialist de terapie intensivă, un specialist urgentist. De ei avem nevoie, atunci când diagnosticăm. Pentru că foarte mulți pacienți la momentul de față, vin din raioane fără simptome vădite de COVID-19”, a menționat medicul șef al Spitalului Clinic din Bălți, Serghei Rotari.

Ajunși la Bălți, medicii din România au primit câte un premiu din partea primarului Renato Usatîi, în valoare de o mie de dolari.

Toți medicii din prima linie din Bălți, au primit din partea mea câte un premiu lunar de o mie de dolari. Pentru că deja ați devenit membrii familiei din Bălți, vă ofer câte un premiu și vă mulțumesc din suflet”, a precizat edilul de Bălți, Renato Usatîi.

După ce au fost cazați, medicii români au mers la Spitalul Clinic. Aici, fiecare dintre ei au fost supuși screeningului. Medicii au rămas impresionați de capacitatea instituției medicale.

Sunt foarte impresionat, nu mă așteptam. Spitalul este impresionat. Nici cele din București nu sunt atât de mari. Ca acesta, recunosc”, a adăugat medicul Octavian Bodoiu.

Astăzi, o echipă de 42 cadre medicale din România a ajuns în Republica Moldova. În fruntea delgației române de medici, care au trecut pe la punctul de trecere a frontirei Leușeni, au fost  ministrul de externe de la București, Bogdan Aurescu și Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor, Raed Arafat.

Sprijinul oferit de România pentru cetățenii Republicii Moldova, în contextul luptei cu noul coronavirus, nu se oprește aici. Încă de la începutul pandemiei autoritățile române au permis autorizarea livrării de medicamente, de dispozitive medicale  și materiale sanitare Republicii Moldova, achiziționate din România. Am luat măsuri pentru facilitarea transportului de marfă spre și dinspre Republica Moldova. Am facilitat repatrierea în plină siguranță a numeroși cetățeni ai Republicii Moldova”, a menționat Ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu.

 

„Este normal,  chiar dacă ai o problemă la tine acasă, să te uiți și de ce au nevoie și vecinii tăi, și să-i ajuți, și să te implicit. Acest lucru, cred, este un gest de normalitate. Și sunt convins, că, și noi avem ce învăța aici”, a precizat Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Tot azi, România a donat Republicii Moldova echipamente medicale de protecție. Este vorba despre 500 de mii de măşti de protecție, 50 de mii de combinezoane și medicamente necesare pentru tratamentul pacienţilor de Covid-19, dar și 10 izolete.

 Acest suport vine  într-o perioadpă complicatănu doar pentru Republica Moldova. Acest suport vine pentru țara noastră, în timpuri complicate și pentru România. Duceți o luptă asiduă cu un dușman invizibil, care provoacă pierderi de vieți omenești în fiecare zi. În această luptă stimați medici, sunteți cei care vă aflați în prima luinie de apărare”, a spus Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea.

Prezența medicilor din România se înscrie în eforturile pe care România le face pentru Republica Moldova și pentru risicarea nivelului de trai cetățenilor moldoveni. Unitatea de istorie de cultură de tradiții a noastre ne face să considerăm că relația cu Republica Moldova fiind prioritară”, a declarat Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Medicii din România se vor afla la Bălți 15 zile pentru a-și sprijini colegii din  Chișinău, Bălți și Cahul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"