
Din cauza războiului ruso-ucrainean, agricultorii din R. Moldova înregistrează pierderi colosale. Pentru a transporta mere în Federația Rusă, aceștia sunt nevoiți să plătească camionul cu până la 15 mii de dolari, de patru sau chiar cinci ori mai mult decât anul trecut. Fermierii spun că nu sunt pregătiți pentru piața europeană, dar vor încerca să-și modernizeze livezile deja în următorul sezon. Și seceta a afectat prima recoltă de mere, iar fabricile locale nu primesc încă fructele măcar pentru producerea sucului.
„Priviși acest măr, e mășcat, frumos, dar, cu părere de rău, nu avem unde-l realiza pentru că fabricile nu primesc acum mere la procesare. Suntem nevoiți să le lăsăm pe pământ”, – a spus agricultor.
Igor Lesnic din raionul Briceni deține peste 50 de hectare de livezi de mere. Doar jumătate dintre ele sunt dotate cu un sistem modern de irigare.
„Această protecție este împotriva arsurilor solare. Din păcate, acționează pentru o perioadă scurtă și nu protejează mereu. Cu părere de rău, aceste mere vor merge doar la suc, dar mai degrabă vor cădea”.
Agricultorul a vândut doar jumătate din recoltă la un preț de două ori mai mic decât în sezonul trecut. Transportarea unui camion cu fructe în Rusia l-a costat pe bărbat 15 mii de dolari.
„Am găsit cu greu cumpărători pentru a putea vinde acest soi devreme de măr – Geneva. Am reușit să-l vindem în Federația Rusă. Pentru acest soi, la moment, altă piață nu există”.
Pentru a deveni mai competitiv pe piața Uniunii Europene, agricultorul intenționează să-și modernizeze livezile. Adevărul e că acest proces costă scump și va dura câțiva ani.
„Planificăm să sădim livezi cu soiuri performante, super intensive, cu irigație, care vor fi solicitate nu doar în Federația Rusă, dar și în alte țări din Orientul Mijlociu și Uniunea Europeană. Vrem să îmbunătățim și calitatea, aspectul și ambalarea merelor”.
Oamenii spun că acest an a fost afectat nu doar de secetă, dar și de scumpirile mari, inclusiv la substanțele agricole. Unii dintre ei acuză guvernarea de eșecul pe care îl suportă acum fermierii.
„Un sac de îngrășăminte minerale costa 250, 400, 500 de lei, dar anul acesta a ajuns la 1500 de lei și chiar mai mult. Și celelalte substanțe s-au scumpit”.
„Trebuie să-i spunem mulțumesc Maiei Sandu. Ea trebuie să fie în relații bune și cu Rusia, și cu toate țările. Face rău poporului”.
Amintim că anul acesta, R. Moldova a exportat pentru prima dată mere în Germania și Finlanda. Este vorba de doar 0,05% din cantitatea de mere vândută în străinătate.
E ceva extraordinar. Acest fermier ca o foaie de turnesol. Prost, ticnit. El mai vrea piața de desfacere într-o tara agresor. Pe când, tarile normale, au impus sancțiunile dure. Prostia unora n-are limite. Și voi, răspândiți aceste pseudo știri. Turnați apă la moara trădătorilor.