NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mierea de salcâm, mai scumpă în acest an. Albinele nu ies din stupi și riscă să piară

Mai puțină miere de salcâm în acest an. Din cauza temperaturilor reci din ultima perioadă albinele nu colectează polen, iar florile de salcâm nu produc nectar. În asemenea condiții, multe familii de albini riscă să piară. Apicultorii spun că vor înregistra pierderi considerabile și se văd nevoiți să majoreze prețul la mierea de mai.

Pe timpul acesta, anul trecut ramele erau pline cu miere, uitați-vă acum pustiu, pustiu. Nimic, nimic, niciun gram de miere pe ele. Catul este gol goluț, nu e nimic pe el”, a spus apicultorul, Svetoslav Vasilache

Svetoslav Vasilache din satul Cucuieți, raionul Râșcani este prisăcar de 27 de ani. Deține peste 200 de familii de albine care produc două tone de miere de salcâm. Apicultorul spune că anul acesta, riscă să înregistreze pierderi de 100 de procente.

Suntem practic pe zero. Dacă o să mai țină frig și săptămâna aceasta o să luăm miere de la rezervă sau o să facem sirop din zahăr de le dat famiilor de albini. Nu o să aibă puiul de albine cu ce se hrăni, iar dacă nu o să aibă hrană, multe familii vor pieri”, s-a plâns apicultorul.

Din cauza vremii reci albinele nu ies din stup pentru a colecta polen, iar copacii de salcâm nu secretă nectar. Dacă  anul trecut, apicultorul comercializa mierea la un preț angro de 70 de lei, acum va vinde miere cu 30 la sută mai scump.

În 27 de ani, așa an nu am întâlnit.  Câte 200-300 de grame de polen pe zi, nu se duce în corpul de miere. Ca să se ducă în corpul de miere trebuie să fie maximul 4-5 kg de nectar zilnic”, a precizat prisăcarul.

În afacerea sa dulce, apicultorul este ajutat de fecior. Tânărul a obținut o finațare în valoare de 170 de mii de lei din partea Uniunii Europene pentru extinderea și modernizarea afacerii apicole.

 Este vorba despre un laborator mobil de extragere a mierei în câmp cu posibilitatea de a presta servicii multor tineri ce nu-și pot permite asemenea servicii. Vom putea selecta și mierea să fie nomofloră”, a menționat apicultorul Eduard Vasilache.

Și comercianții din piețele din Bălți spun că din cauza vremii vor fi nevoiți să majoreze prețul la mierea de sălcâm.

Nu avem miere în acest an, mai ales cea de salcâm. Se va scumpi miere de mai și de salcâm, aceaste vor costa 120 de lei”.
Lumea nu are bani, vine o batrână și vrea să cumpere, dar se întoarce că nu are bani. Salcâmul a înflorit, albina nu poate zbura asta e situația”, au spus vânzătorii.

Cumpărătorii spun însă că nu vor renunța la miere, pentru că este un produs bogat în vitamine.

O să cumpăr, nu am încotro. Eu dimineața beau o linguriță de miere cu o cană de apă”, au precizat cumpărătorii.

La piața din Bălți, un kilogram de miere de salcâm costă între 100 și 120 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"