NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ministrul de Interne, întrebat de o deputată PPDA:  Când o să-l vedem pe Plahotniuc pe panul de căutare a infractorilor?

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, aflat astăzi,  la ședința Comisiei Parlamentare pentru Securitate și Ordine Publică, a fost luat la rost de deputata Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Arina Spătaru.  Ea l-a întrebat pe ministru, când va fi anunațat în căutare națională fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc și de ce fotografia lui lipsește de pe panourile cu infractori, fiind învinuit de procurori într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

 
Deputata de la Bălți i-a adresat aceleași întrebări ministrului de Interne de câteva ori. Prima dată, răspunsul lui Pavel Voicu a fost întrerupt de o incursiune a deputatului PDM, Eugeniu Nichiforciuc. El i-a fost coleg de partid lui Plahotniuc până la plecarea acestuia din Republica Moldova, în vara lui 2019.
 

Arina Spătaru: – Recent, jurnaliștii din Bălți mi-au pus o întrebare l-a care nu am găsit un răspuns. Poate dvs ne luminați. Există un panou la Bălți în fața inspectoratului,  pe care sunt afișate fotografiile infractorilor. A apărut o întrebare:  „De ce, pe acel panou lipsește fotografia lui Vladimir Plahotniuc?” El este anunța în urmărire națională?
Pavel Voicu: – Domnul Plahotniuc este…
Eugeniu Nichiforciuc: – Ce scuze,  dle președinte al Comisiei,  haideți să ascultăm raportul ministrului până la capăt.

Îndrăzneala deputatei a fost sprijinită de colegul ei de partid, Chiril Moțpan, care i-a dat o replică  lui Eugeniu Nichiforciuc.
 

Haideți, să aflăm dacă dl Plahotniuc a fost anunțat în căutare națională sau nu. Dle Nichiforciuc îți faci griji pentru dl Plahotniuc?”

 
Într-un final, ministrul Afacerilor Interne nu i-a oferit un răspuns clar Arinei Spătaru, când fotografia lui Vladimir Plahotniuc va apărea pe panourile de căutare a infractorilor.
 

Ce să le spun bălțenilor, când o să-l vedem pe Plahotniuc pe panourile de căutare, Osăptămână e suficient…”, l-a întrebat Arina Spătaru.

 

„ Nu doar Plahotniuc, dar toți cei care sunt infractori trebuie să-i caute poliția…”, a răspuns evaziv Pavel Voicu.

 

Au trecut mai bine de două luni  de când fostul  lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, a fost dat în căutare națională și interstatală. Paradoxal, dar  fotografia acestuia nu a apărut  pe niciun panou de căutare a  infractorilor din fața Inspectoratelor de Poliție din nordul republicii,  panouri pe care pot fi deja văzute fotografiile  lui Ilan Șor și Constantin Țuțu. Asta deși, conform procurorilor, Plahotniuc este implicat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.
 
Responsabili de la  Inspectoratelor de Poliție din nordul țării au declarat pentru NordNews că nu au primit nicio indicație/solicitare, de a plasa fotografia lui Vladimir Plahotniuc pe panourile de căutare.
 
Pe ele găsim doar poza lui Constantin Țuțu, fost deputat PD, care s-a ales cu dosar penal pentru îmbogățire ilicită. El a părăsit țara imediat după Vlad Plahotniuc, când democrații au cedat puterea în iunie 2019. Printre  fotografiile infractorilor în căutare o putem vedea și pe cea a lui  Ilan Șor, fost primar al orașului Orhei, implicat, conform Raportului Kroll II, în furtul miliardului. El a fost anunțat în căutare națională și internațională la sfârșitul lunii iulie.
 
Totuși, Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională și națională de către  Centru Național Anticorupție (CNA), la solicitarea Procuraturii Anticorupție. La rândul său, CNA a depus un demers la oficiul Interpol din cadrul Inspectoratului General de Poliție.
 
Reprezentanți din cadrul Centrului Național Anticorupție au declarat pentru nordnews.md că un răspuns final cu privire la darea în căutare internațională de la oficiul Central Interpol din Lyon nu a venit.  Pe de altă parte, ei au precizat că IGP trebuia imediat să-l dea în căutare națională pe Vladimir Plahotniuc.
 
Ofițerul de presă din cadrul IGP, Mariana Bețivu a declarat pentru Nordnews că , Inspectoratul nu a primit niciun demers de la CNA sau Procuratura Anticorupție cu privire la darea în căutre locală a lui Plahotniuc Vladimir.
 
Amintim că, Vladimir Plahotniuc a părăsit teritoriul Republicii Moldova în data de 14 iunie 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata