NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Minori, pensionari și figuri în stare de ebrietate. Protestatarii lui Șor au pornit pe jos de la Bălți spre Sîngerei

Vor să ajungă la Chișinău cu orice preț. Sute de locuitori din nordul R. Moldova, în special din municipiul Bălți, au pornit pe jos spre Sîngerei după ce au fost nevoiți să coboare din autobuzele plătite de „Șor”, care înaintau spre capitală. Poliția a interzis transportarea pasagerilor, așa că protestatarii au decis să blocheze intrarea în Bălți. Unii șoferi au fost nevoiți să se deplaseze pe drum de țară.


De dimineață, câteva autocare și microbuze cu protestatari s-au pornit la Chișinău. Aceștia solicită majorarea pensiilor,  anularea legii cu privire la schimbarea sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” și demisia guvernului.

— De ce blocați drumul?

—Eu v-am explicat. Eu vă mai spun o dată. Gazul s-a scumpit, lumina s-a scumpit, pâinea s-a scumpit, cu ce să trăim mai departe? Am venit să protestăm pentru a da totul înapoi, așa cum a fost.

Protestele sunt organizate de Mișcarea Pentru Popor, din care face parte și Partidul Șor, deși reprezentanții acestei formațiuni își neagă implicarea.

—Ne vor aștepta acolo? Da, totul e bine.

Cel care a organizat oamenii din nordul țării este nimeni altul decât Alexandr ProcoPenco, vicepreședintele OT Bălți a Partidului „ȘOR”, care le-a promis protestatarilor că autobuzele îi așteaptă la Sîngerei.

„Sunt un simplu locuitor al orașului Bălți. Poliția s-a adresat la mine, probabil, pentru că sunt îmbrăcat în palton. Este un miting spontan pri care oamenii au vrut să atragă atenția pentru că transportul pe care l-au comandat, din motive clare, deja a doua oară este blocat în drum spre Chișinău”, a declarat Alexandr Procopenco, vicepreședintele OT Bălți a Partidului „ȘOR”.

Printre protestatari au fost și copii, dar și persoane în stare de ebrietate.

„Priviți ce se întâmplă aici. Blochează totul.”

„Jos Maia Sandu, jos, jos, jos!”

„Lăsați-ne să vorbim. Vorbiți. Cer scuze.”

„Ei nu ne lasă să mergem la Chișinău pentru că știu cu ce s-ar putea termina totul acolo. Noi nu vrem să o înlăturăm pe Maia Sandu, dar tot Parlamentul. Cred că în Parlament trebui să fie oameni din fiecare raion. Câte o persoană, câte un specialist, dar nu cei care stau acolo și dorm.”

„Maia Sandu este o hoață, un animal.”

„Eu am și alte chestii în Chișinău, pe lângă protest. Acum întârzii cu două ore. Mii se rupe o mică afacere”, au spus protestatarii.

Oamenii au sărit cu acuzații la adresa presei, din simplu motiv că jurnaliștii vorbeau și în limba română.

—Totul este clar cu voi băieți. Vouă nu vă oferim comentarii. Noi nu l-am înțeles ce spune.

—E o problemă că vorbesc în limba română?

—Nu știți limba rusă? De ce nu știi limba rusă? Ai trait în perioada Uniunii Sovietice, iar acum el nu știe limba rusă. 

„Sursele mass-media sunt niște prostituate. Mulțumesc!”

—Suntem de la NordNews.

—A, NordNews. Uneori vă urmăresc.

Poliția a anunțat că a destructurat operațiunea planificată pentru astăzi în scopul organizării dezordinilor în masă și a destabilizărilor.

„Trebuie să bruscăm polițiștii cu umărul, nu cu brațul, să nu-i împingem, să nu le punem piedici. Nu s-a reușit. Vreo fată care filmează momentul din mai multe unghiuri, e bine. Și-a îndeplinit misiunea, banii i-a primit.”

Zeci de participanți la protestul din Chișinău, printre care și minori cu comportament dubios și obiecte interzise, au fost conduși la Inspectorat pentru documentare. Totodată, unele străzi din Chișinău au fost blocate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"