NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mint pentru a intra în localuri. Unii bălţeni s-au ales cu amenzi

Controale inopinate în magazinele și localurile de agrement din Bălți. Polițiștii au împărțit amenzi celor care „au uitat” că accesul în centre comenciale, baruri și cafenele este interzis fără vaccinuri și certificate. Unii s-au revoltat, iar alții au mințit că sunt imunizați cu serul anti-Covid.


„Unitatea de alimentație publică trebuie să activeze la 50%. Dumneavoastră trebuie să discutați cu cetățenii, referitor la preîntâmpinare. Fiecare client care vine trebuie să prezinte certificat de vaccinare”, sunt instruiți oamenii legii.

Controalele au fost desfășurate de angajații Inspectoratului de Poliție Bălți și al Inspectoratul General de Carabinieri Direcția Nord. Asta după ce în municipiul Bălți a fost anunțat Cod Roșu de infectare cu Coronavirus. Unitățile de alimentație publică au dreptul să activeze până la zece seara. Evenimentele festive, cum ar fi nunțile, cumătriile, sunt interzise. Iar toți clienții trebuie să prezinte certificatele de vaccinare însoțite de un act de identitate.

„Persoanele care vor fi găsite vinovate în comiterea faptei riscă, desigur, sancțiunea sub forma de amendă. Municipiul Bălți se află în Cod Roșu. Și, adică, este foarte neplăcut că în fiecare zi crește rata persoanelor infectate. Și, prin acțiunea respectivă, noi am dori ca să aducem la cunoștința cetățenilor că totuși este mai bine de abținut de la careva evenimente”, spune Gheorghe Drăgan, șef adjunct al secției Securitate Publică IP Bălți.

Client: „Acesta e documentul că sunt vaccinat.”

Polițist: „Seară frumoasă să aveți!”

Client: „Mulțumim!” 

„Ceea ce e scris de lege noi respectăm. Să aibă grijă, cel mai important, de sănătatea sa și să nu facă greșeli. Și chiar dacă ești bolnav, mai bine stai acasă și tratează-te, decât să-i infectezi pe alți oameni”, spune Oleg Zinari, administrator localului.

„Poliția să-și facă treaba! Fie cum decid ei că e mai bine. Personal sunt vaccinat”, susține Vlad Glavan, un client.

Ghenadie Boaghe s-a întors recent din Rusia. Bărbatul susține că a fost vaccinat deja de patru ori, însă acesta nu apare în baza de date ca persoana vaccinată. Într-un final, bărbatul s-a încurcat în declații.

„Acolo sunt vaccinat, aici nu. La Rusia. Am făcut trei vaccinuri. Aici numai o dată”, afirmă Ghenadie Boaghe, un client.

Soția bărbatului, care este și angajata localului, spune că l-a crezut pe cuvânt.

„Sunt vaccinată și am crezut că și soțul este vaccinat”, spune Mariana Ixari.

Angajata, care a verificat certificatul bărbatului, susține că a fost păcălită de acesta.

Lilia Fedoruța, angajată: „Posibil că nu vrea să-l arate că nu e valid, eu așa mă gândesc, de aceea nu vrea să-l arate. Dar el mi-a arătat în telefon o foaie că în luna mai e vaccinat.”

Reporteră: „Sunt mulți care vin nevaccinați?”

Lilia Fedoruța, angajată: „Da. (…) Registre, curățenie, verificări…”

Reporteră: „Mai rezistați?”

Lilia Fedoruța, angajată: „Nu prea. Cred că e ultima mea tură.”

Polițist: „O să fie întocmit proces verbal. Deoarece dumneavoastră duceți răspundere și dumneavoastră îi verificați pe dânșii.”

Lilia Fedoruța, angajată: „Stăpâna mi-a spus ca să văd ori în telefon, ori pe foaie, să-mi arate dacă are vaccin. Și să-i măsor temperatura.”

Polițist: „Da. Și? Dumneavoastră?”

Lilia Fedoruța, angajată: „Așa și am făcut. I-am măsurat și mi-a arătat ceva în telefon. Mi-a arătat o foaie că e vaccinat.”

Polițist: „Coincide cu bulentinul de identitate?”

Lilia Fedoruța, angajată: „Dar nu mi-a spus că trebuie să văd, dacă coincide cu buletinul de identitate.”

Cei care nu respectă regulile anti-covid riscă o amendă de la 1000 până la 5000 de lei.

„Vaccin aveți? Nu? Nu pot să vă deservesc”, spune Lilia Fedoruța clientului abia intrat.

Și cei cu certificate de vaccinare au făcut cale întoarsă, din motiv că nu au putut prezenta și actul de identitate.

Reporteră: „Cum vi se par astfel de controale?”

Andrei Stratulat, client: „Pe de o parte și bine, și rău. Adică, cum? Oricum persoana trebuie să fie protejată și sigură că nu o să intre, de exemplu, la o cafenea și nu o să se molipsească.”

Reporteră: „Pe viitor o să luați și buletinul la dumneavoastră?”

Andrei Stratulat, client: „Da, desigur.”

În total, ieri noaptea s-au verificat 19 spații comerciale și de agrement. Oamenii legii au întocmit 33 de procese verbal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"