NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mirosul urât a pus din nou stăpânire pe orașul Soroca. De ce tac autoritățile

Mirosul urât a pus din nou stăpânire pe orașul Soroca. Din lipsa unei stații de epurare, oamenii sunt nevoiți să suporte duhoarea deversărilor apei reziduale în Nistru. Zilnc, în râu ajung peste două mii cinci sute de metri cubi de deșeuri lichide.


Localnicii spun că mirosul este insuportabil mai ales în apropiere de Cetatea Sorocii.

„De mult timp pute de la acest râu. E murdar de Doamne ferește, și apa și mirosul urât este insuportabil. Nici oamenii nu mai vin pe aici din cauza acestui miros. De scăldat în Nistru nici nu putem vorbi.”

„Am înțeles că mai la deal este canalizarea de unde se scurge totul în Nistru. Nu avem o părere bună despre acest lucru. Trebuie să fie soluționată problema orașului. Nu-i bine ca toți vizitatorii să simtă acest miros.”

„70 % din populație consumă apa din Nistru. Și nimeni nu face nimic. „Totul e bine”, toată lumea e „sănătoasă” și după vor ca oamenii să nu fie bolnavi. Uitați-vă ce se face pe Nistru. Eu nu înțeleg cum acești oameni mai prind pește aici, după îl și mănâncă, au spus oamenii.”

Mirosul urât și apa extrem de murdară nu-i sperie pe pescari. Oamenii continuă să prindă pești din apa plină de bacterii și impurități.

„Acest miros e mai bine de 20 de ani și până când nu se va face stația de epurare, nimic nu se va schimba pentru că tot rahatul se revarsă în Nistru. Cui poate să-i placă acest miros? Câți pești au murit din această cauză. Nu mă tem. Eu prin peștele de la mijlocul râului.”

„Toate impuritățile părăsesc orașul Soroca și se revarsă direct în Nistru. Cum s-a destrămat Uniunea Sovietică, stația de epurare a fost distrusă și totul se scurge în Nistru. Sunt pescar și pescuiesc doar pentru plăcere. Dar așa..dacă să curăți un pește, simți cum miroase urât de la el,” au adăugat locuitorii.

Consilierul Municipal, Artur Lesco, a declarat pentru Nordnews că mirosul înțepător în orașul Soroca persistă deja de două decenii.

„În primul rând este o problemă de lipsă de finanțe, în al doilea rând ne-am ciocnit cu o problemă că nu avem teren unde să fie amplasată stația dată. În anul 2006, a fost propus ca în R. Moldova două stații de epurare de tip ZUC ( zonă umedă construită). Au fost propuse două localități, mun. Soroca și Orhei. La Soroca stația de epurare trebuia să se construiască înspre satul Egoreni. Practic, problema era rezolvată cu terenul, dar că în ultimul moment a fost implicat politicul (Banca Europeană a văzut că a apărut situație de conflict și a retras finanțarea). O parte din bani au fost transmiși la Orhei, iar noi am rămas fără stație de epurare,” a declarat Artur Lesco, consilier municipal Soroca.

Administratorul Regiei Apă-Canal Soroca a declarat că problema mirosului urât este una acută în oraș și că aceasta va fi rezolvată în curând, fără a indica însă careva termeni.

„Astăzi am avut o ședintă de lucru online cu reprezentanții Băncii Mondiale referitor la proiectul de extindere a rețelelor de canalizare, dar și construirea unei stații de epurare. S-au dus trative cu mai mulți antreprenori din România, Ucraina, Germania, Slovenia. Suntem la etapa finală, la etapa de proiectare și sperăm că la începutul 2021 să începem lucrările de construcție, ” a declarat la telefon Mihail Ojog.

Primarul orașului Soroca, Lidia Pilipețchii nu au răspuns la telefon pentru ne spune de ce autoritățile locale nu au grăbit soluționarea problemei. Construcția unei stații de apurare în oraș ar costa aproape 5 milioane de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"