NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Mitropolia Basarabiei va construi la Bălți un Centru Cultural și o Catedrală Românească

Mitropolia Basarabiei va construi o Catedrală și un Centru Cultural Românesc la Bălți. Terenul pe care va fi ridicat lăcaşul sfânt a fost deja achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului României.

 

Potrivit episcopului de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, Preasfințitul Antonie, proiectul reprezintă o investiție pentru viitorul neamului românesc din nordul Republicii Moldova.

„Ne dorim foarte mult să înălțăm o Catedrală, să avem un centru Eparhial, un centru misionar cultural. Vedem cât ne permite locul, vor spune arhitecții cum mai bine să așezăm clădirile, ca să fie eficient, estetic, frumos și pentru oraș”, a declarat PS Antonie.

Terenul pe care va fi ridicat Centrul Cultural Românesc are o suprafață de peste 70 de ari și costă 270 de mii de euro. Guvernul României a achitat deja suma de aproape 250 de mii de euro. Catedrala va fi ctitorită după proiectul Mănăstirii Zosin din județul Botoșani.

Cheltuielile, cred că vom reuși să ridicăm acest complex spiritual românesc, sigur ne va ajuta Dumnezeu, dar îl vom ridica cu ajutorul fraților noștri de peste Prut. Vrem să ne adresăm către fiecare Eparhie de peste Prut, din țară, dar și cele care sunt peste hotare. Suntem conștienți că nu ne va fi ușor, dar sperăm și avem credință puternică că noi vom reuși”, a spus PS Antonie. 

Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elenadin Bălți a fost, de asemenea ctitorită de Mitropolia Românească, cu aportul episcopului Visarion Puiu. Edificiul are statut de monument istoric și arhitectural. În prezent biserica-catedrală a Eparhiei de Bălți și Fălești este subordonată Patriarhiei Moscovei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"