NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Moldovenii își păstrează obiceiurile. „Malanca”, jucată în satele din raionul Ocnița

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Vasile, iar peste 50 de mii de moldoveni își aniversează ziua numelui. Cu această ocazie în satele din nordul republicii, cete de urători au jucat malanca și le-au urat gospodarilor un an bun, sănătate, noroc şi belşug în toate.

 

„Malanca”  jucătă în satul Clocușna, raionul Ocnița este un adevărat spectacol, care ar putea fi jucată pe scenele din țară.
 

Este un teatru care a rămas de la Împăratul Maximilian, de pe timpul Maximilian, tradiția acesta am prins-o de la batrânii noștri.

 

Aceasta e tradiția din moși strămoși, pe care o cinstim și în prezent.

 

Nu contează vârsta, sănătatea, nimic, contează să ducem tradițiile și mai departe. Pentru că satele Moldovei rămân pustii și au rămas puțini oameni care pot transmite această tradiție.

 
Obiceiul „ Malanca” a fost preluat și de tânara generație.
 

Cuvintele le-am învățat încă de mic copil, în „Malancă” sunt încă din clasa a III-a.

 
Gazdele își servesc urătorii cu un păharel de vin și bucate alese.

Se primesc urătorii cu prăjituri, cu plăcințele și un păhar de vin.

Gospodarii au rămas încântate de cele văzute. Unele dintre ele au venit de peste hotare pentru a admira jocul Malăncii.
 

Este extraordinar, ca în nordul Moldovei, sărbătorile de iarnă nu mai sunt nicăieri.  Ca anul acesta așa frumoasă „ Malancă” nu am mai avut. E frumoasă, bogată.

Obiceiul numit „Malanca” se respectă cu sfintenție și în satul Lipic din același raion. Aici ea este însoţită de un grup de bărbați mascaţi, care umblă pe la casele oamenilor și alungă duhurile rele.

În timpul „Malăncii” care au dușmănie unul pe altul, uită de datorie de boală și de tot. Oameni devin mai buni și se împacă.
Sunt îmbrăcat în jidan, adică evreu. – Ce face evreul în Malancă? – Ca toți malancarii, vorbește cu lumea fel de fel, întrebări, răspunsuri.

 
În data de 14 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi marchează Anul Nou.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata