În pofida pandemiei de COVID, moldovenii accesează tot mai multe credite, atât din sistemul bancar, cât și de la companiile de microfinanțare. Cel puțin asta susțin reprezentanții instituțiilor financiare. Totodată, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a scăzut numărul împrumuturilor ipotecare.
Oamenii spun că, de cele mai multe ori, iau credite pentru studii, reparații, dar și afaceri.
Da, am contractat credite de mai multe ori. Chiar și acum achit câteva.
Mie mi-a plăcut să iau un credit, l-am restituit cu trei luni înainte și diferența mi-a fost întoarsă.
Am luat credit pentru a-i achita copilului învățătura. La noi în Moldova doar din salariu nu poți să trăiești.
A fost greu, dar am recompensat. Pentru reparația casei am luat.
Mi-e frică că n-o să pot să mă răsplătesc, de aceea mă stărui să mă descurc cu ce am, dar să nu intru în datorii.
Eu nici nu vreau să aud de credite, au spus oamenii.
La Moldinconbank, creditele acordate persoanelor fizice a crescut cu patru la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, moldovenii nu se grăbesc să-și cumpere locuințe în credit.
Anul acesta creditele ipotecare înregistrează un trend negativ din cauza pandemiei. Creditele de consum fără gaj sunt foarte populare si accesate, reeșind din faptul că populația pe perioada pandemiei și-a diminuat din venituri, a declarat Iurie Beșliu, director Moldindconbank.
Potrivit directorului băncii, pe fundalul pandemiei de COVID-19, numărul creditelor acordate s-a micșorat în luna mai.
Dacă e să facem o comparație între luna mai 2020 și 2019 atunci avem o dinamică negativă a numărului de clienți. În mediu numărul de clienți a scăzut cu 10%. Avem o creștere a portofoliilor de credite acordate persoanelor fizice în mediu cu 16%, a adăugat Iurie Beșliu.
Companiile de microfinanțare prind și mai multă forță, datorită condițiilor de creditare simple și rapide. De exemplu, de la începutul acestui an, Mikro Kapital se poate lăuda cu mai mulți clienți.
În comparație cu anul 2019 portofoliul creditar a crescut cu circa 20% . De la 270.000.000 lei până la 350.000.000 lei. După cantitate, este o creștere cu 20%. Dacă anul trecut am avut peste 1.500 credite active, acum avem mai mult de 2.000 credite. La 60% din persoane s-au făcut modificări, cuiva i s-a amânat câteva plăți, la cineva s-a prelungit graficul. Noi am intrat în situția fiecărui client și am făcut tot posibilul să nu intre în restanță, a declarat Inna Edu, director Mikro Kapital.
Expertul economic, Veaceslav Ioniță, spune că în pofida pandemiei, moldovenii se împrumută la greu.
În perioada de criză au crescut creditele ipotecare, de consum și au crescut semnificativ creditele luate de persoanele fizice pentru dezvoltarea afacerilor, fiind împrumutați peste 180 milioane de lei, ceea ce este foarte mult, a spus Veaceslav Ioniță.
În Republica Moldova activează 16 bănci și 169 companii de microfinanțare.