NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Morții erau aruncați din vagoane”. La Bălți au fost comemorate victimele primului val al deportărilor staliniste

S-au împlinit 81 de ani de la primul val al deportărilor sovietice din Basarabia şi Nordul Bucovinei. Zeci de mii de români basarabeni şi bucovineni s-au trezit peste noapte inamici ai sovieticilor şi au fost condamnaţi la moarte sau la ani grei de muncă silnică. Nu doar bărbați, dar familii întregi cu copii. De la gara de nord din Bălți au plecat 133 de vagoane pline cu oameni. Astăzi, victimele deportărilor au fost comemorate.


În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, peste 30 de mii de oameni au fost urcaţi în vagoane şi duşi forţat în Siberia şi Kazahstan. Unii deportaţi au reuşit să se întoarcă acasă, alţii însă nu au supravieţuit represiunii.

„Astăzi este o zi în care comemorăm victimele stalinismului, toată crema societății românești care a fost deportată în Siberia și în Kazahstan. Este o zi de doliu în istoria națională. Scopul lor a fost de a înlocui populația elitistă a românilor, cu o populație pe care o aduceau din alte părți ale Uniunii Sovietice”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

„Mulți nu au ajuns acolo, au murit pe drum. Așa a fost decapitat acest pământ. În toate bisericile episcopiei de Bălți au fost oficiate parastase pentru sufletul deportaților, iar aici am venit să depunem flori”, a spus PS Antonie, Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Deși directivele veneau de la Moscova, cei care le-au executat au fost din Basarabia. Oamenii noi ai bolșevicilor erau avansați în posturi și susținuți în activitatea profesională. Listele cu deportați au fost făcute de NKVD pe bază de denunțuri, ținându-se cont de pregătirea și activitatea capului familiei, de averea sa și de faptul că a colaborat cu administrația românească.

„Străbunicii mei au fost deportați, 11 copii și doi maturi. Bunelul cu bunica au reușit să sară din tren. S-au ascuns mult timp. A supraviețuit doar un singur frate. Maturii și copiii decedau în vagoane. Erau lăsați așa câteva zile, apoi aruncați din vagoane pe marginea căii ferate”, a mărturisit Diana Lupu, ruda unui deportat.

De obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. Bălțenii se tem că istoria s-ar putea repeta din cauza oamenilor care  sunt gata să-și trădeze chiar și aproapele.

„Cred că da, pentru că timpul nu schimbă oamenii. Oamenii așa au fost și așa vor fi. Avem o vecină care îmi povestea cât de greu i-a fost acolo, mâncau coji de cartofi, nu aveau încălțăminte. A fost greu, dar au rezistat și au revenit.”

Drumul spre punctele de destinație a durat vreo două-trei săptămâni. Condițiile erau îngrozitoare. În plină vară, ei duceau lipsă de apă potabilă, fiecăruia revenindu-i doar câte 200 grame de apă pe zi, iar de mâncare li se dădea doar pește sărat.

„Sunt niște întâmplări tragice care au avut loc în istoria noastră. Sunt ambițiile unui om. Cred că de vină a fost Stalin, ambiția sa, pe care o vedem acum în caracterul lui Putin. Oamenii și istoria se repetă. Oamenii nu se schimbă. Acum, istoria se poate repeta.”

„Putem spune cu regret că a fost așa ceva. Din spusele bătrânilor a fost foarte greu”.

„Acum vecinii se judecă între ei, rudele luptă pentru un petic de pământ, pentru o ștachetă. Este posibil că și de această dată vor fi denunțuri”, au spus oamenii.

Potrivit „Cărții Memoriei”, în perioada 1929-1950, de pe teritoriul Moldovei au fost deportate 72.515 persoane. Dintre aceștia, aproape 20% erau profesori, medici și funcționari. Peste 1.500 de persoane aveau peste 70 de ani la momentul deportării. 21.500 erau copii sub 15 ani.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"