NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Muncesc fără a fi plătiți. Cum își ispășesc „păcatele” mai mulți condamnați din Bălți

Muncesc fără a fi plătiți. Așa își ispășesc „păcatele” condamnații pedepsiți la muncă neremunerată în folosul comunității. Majoritatea dintre ei au urcat la volan în stare de ebrietate, au fost violenți sau au avut probleme cu drogurile. De la începutul anului, deja 140 de bălțeni au fost pedepsiți prin muncă.


Sergiu are 26 de ani. Cu condiția că își va păstra identitatea acesta ne-a povestit că, acum doi ani, a săvârșit un furt. Pentru a-și ispăși pedeapsa pentru fapta comisă, mai are de muncit câteva zile la Școala Profesională nr.1.

Nu m-am gândit bine cu capul și am furat câteva biciclete.Au găsit bicicletele și mi-au intentat dosar penal. Au întors bicicletele înapoi. Și m-au întrebat ce fel de pedeapsă vrei să primești. Eu mi-am ales ore de muncă în folosul societății, 160 de ore. Eu lucrez la spălătorie auto. Am vorbit cu șeful, ca să-mi permită 4 ore pe zi să plec, a povestit Sergiu (nume schimbat).

În curând, tânărul va deveni tătic și este fericit că a scăpat de închisoare.

Mi-am recunoscut toată vina. Regret de cele comise. Mă corectez. Dacă ajungi în închisoare îți ruinezi toți anii. În acest timp poți face ceva. Amenda tot nu e tare bine. Pentru că acești bani poți să îi cheltuiești pentru familie, a adăugat tânărul.

Veaceslav și Mihail au urcat băuți la volan. Le este rușine pentru fapta comisă, de aceea au preferat să-și păstreze anonimatul. Pentru a-și ispăși pedeapsa, aceștia muncesc la două grădinițe din oraș. Ei spun că au însușit lecția.

Am muncit deja două săptămâni și jumătate, câte patru ore pe zi, pentru că am și altă muncă. Se spune că dacă nu ai cap, vai de mâini. Pentru prostie trebuie să răspunzi, a spus Veaceslav (nume schimbat).

Vopsesc, dau cu var, am cosit tot terenul și mi-au rămas încă două săptămâni. Câte opt ore. De ce opt ore? Am scris cerere să fac mai repede tot ordine, să scap mai repede de ore. Eu vreau să plec peste hotare. Am cumpărat bilet. La data de 15 să plec peste hotare înapoi, a spus Mihail (nume schimbat).

Reprezentanții instituțiilor de învățământ unde muncesc bărbații, spun că au parte de mare ajutor.

Mulțumesc mult. Avem nevoie de brațe de muncă. Nu putem să ne descurcăm de unii singuri. Noi nu dispunem de bani pentru a plăti încă un angajat, a declarat Svetlana Tugarov, directoarea grădiniței nr. 34.

Suntem foarte mulțumiți. Avem un ajutor foarte mare din partea lor. Majoritatea lucrărilor sunt lucrări de salubrizare și amenajare a teritoriului școlii profesionale, a adăugat Bujor Vaipan, directorul adjunct al Școlii Profesionale Nr 1.

Reprezentanții Biroului de Probațiune Bălți, susțin că pedeapsa prin muncă permite condamnaților să rămână parte a societății.

Posibilitatea de a evita închisoarea, păstrarea mediului social normal, păstrarea realțiilor familiale, păstrarea locului de muncă, șansa unui nou început de viață necriminal precum și reducerea ratei de recedivă, a declarat Violeta Ciuhrii, reprezentanta Biroului de probațiune Bălți.

Cei care nu muncesc orele stabilite prin lege, ajung după gratii.

În cazul eschivării cu rea voință de la executarea pedepsei, consilierul de la probațiune, înaintează un demers în instanța de judecată pentru ai fi înlocuită pedeapsa penală cu zile de închisoare. 4 ore de neexecutare în cazul muncii penale se egalează cu o zi de închisoare și 2 ore în cazul muncii contravenționale cu o zi de închisoare, a adăugat Violeta Ciuhrii.

Persoanele condamnate penal sunt pedepsite cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 60 până la 240 de ore, iar cei care au comis încălcări administrative, de la 10 până la 60 de ore.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"