NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Muncitorii de la Calea Ferată din Ocnița, nu și-au primit salariile de patru luni. Aceștia au pus un ultimatum administrației

Muncitorii de la Calea Ferată din Ocnița nu și-au mai primit salariile de patru luni. Angajații amenință că, dacă nu-și vor ridica banii până pe 22 februarie, nu se vor mai prezenta la muncă. Oamenii spun că sunt la limita disperării. Din cauza reținerilor salariale, aceștia nu-și pot achita serviciile comunale și creditele, iar în magazinele din localitate nu li se mai oferă produse alimentare pe datorie. Ultimul salariu ridicat de angajați a fost tocmai în luna octombrie.

„Din noiembrie nu ne dau salariile, avem credite, avem familii și nu avem cu ce să le întreținem. Ne-au spus că vor achita, doar că nu știm când.”

Angajații și-au avertizat administrația că, dacă nu vor fi remunerați pentru toate lunile restante, vor sista circulația trenurilor.

Dacă până pe 22 februarie nu ni se va achita salariul pe aceste luni, noi sistăm activitatea trenurilor. Nimeni nu se uită la noi. Marți i-am adresat întrebare șefului CFM, Onceanu despre datorii. El mi-a spus că lucrează la această problemă. Dar, după ședința de ieri au spus că bani nu sunt”, a spus Dumitru Fisiuc, președintele sindicatelor.

Angajații spun că întreprinderea este plină de datorii și nimeni nu întreprinde nimic pentru a remedia situația.

Calea Ferată este datoare cu 18 milioane serviciului fiscal, nu destul că ei nu ne ajută să ne clarificăm, ei mai tare ne complică situația. Și încă ne-au pus penalități 5 milioane. De unde acești bani? De ce totul duce spre destrămare? Probabil, cuiva îi este convenabil să distrugă căile ferate și să se îmbogățească”, a adăugat Dumitru Fisiuc, președintele sindicatelor.

Locuitorii din Ocnița speră că trenurile vor continua să circule, iar criza de la Calea Ferată va fi depășită.

„Eu sunt împotrivă. Eu o să am nevoie să plec la Moscova, fiica mea e acolo, nepoata e acolo, dar eu cum să ajung?”

„Am circulat foarte des. Deoarece e foarte comod, copiii mici, sunt liberi, nu stau ca în autobuz cu picioarele strânse. Ar fi foarte rău să închidă stația, deoarece asta e o necesitate publică.”

Administrația Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” a declarat că unii angajați au început deja să-și ridice salariile.

Sistarea activității trenurilor și blocarea căilor ferate la nivel național este dosar penal. Dar, dacă oamenii nu se vor prezenta la muncă în calitate de angajat este deja cod administrativ. Noi întreprindem toate măsurile în Parlament și în Guvern și în Agenția Proprietăți Publice și Ministerul Economiei, absolut toate măsurile pentru a achita salariul. Săptămâna aceasta am început deja să achităm salariul pentru noiembrie”, a declarat la pentru Nordnews.md, Adrian Onceanu.

Amintim că din primăvara anului trecut, din cauza pandemiei, trenurile internaționale de călători și o parte din traficul intern de călători au încetat să circule. În consecință, întreprinderea a acumulat și mai multe datorii.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata