
De Ziua Națională a Culturii, după mai bine de 80 de ani de lipsă a unui dialog dintre mun. Bălți și Iași, autoritățile locale de pe ambele maluri ale Prutului s-au reîntâlnit la masa de dialog pentru a semna acordul de înfrățire, document istoric, menit să contribuie la dezvoltarea regiunii de nord a R. Moldova. Printre priorități sunt atragerea investițiilor europene, rezolvarea problemelor sociale și promovarea valorilor comune. Tradițional, edilul ieșean a fost întâlnit cu pâine și sare.
Evenimentul a avut loc grație eforturilor Consulului General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.
,,Stabilirea unei cooperări fructuoase dintre mun. Iași și Bălți va contribui la fortificarea aderării europene a R. Moldova. Municipiul Bălți are toate prerogativele să se aproprie de mun. Iași, fosta capitală a principatului Moldovei, din care au făcut parte timp de secole aceste pământuri fertile din stânga Prutului”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.
,,Nu trebuie să devină doar niște documente semnate într-o bibliotecă, ci trebuie să transforme niște lucruri concrete. Proiectele pe care cetățenii mun. Bălți, ca și cetățeni din întreaga Moldova le așteaptă, vor fi mult mai vizibile și cu o intensitate mult mai mare.”, a menționat Mihai Chirica, primarul mun. Iași.
Primarul de Iași a menționat că România vă rămâne avocatul fidel al integrării europene a Republicii Moldova.
,,Singura șansă pe care o are mun. Bălți, în momentul de față, pentru a crește calitatea vieții locuitorilor de aici, este traseul european. Nu există altă variantă, nu există altă cale și nu există nici altă oportunitate. Servicii publice de mai bună calitate, școli mai bine dotate, spitale, servicii publice în domeniul apă, canalizare, salubritate și alte lucruri de care mun. Bălți are nevoie și pe care noi, la rândul nostru, intrând în comunitatea europeană le-am adus la noi”, a mai adăugat edilul ieșean.
Primarul de Bălți Nicolai Grigorișin a declarat că problema calității apei va rămâne o prioritate pentru autorități.
,,Știți foarte bine, că una dintre problemele majore ale orașului este apa. Noi sperăm că vom găsi o alternativă mun. Soroca și ne vom conecta la apeductul din Iași. Primele proiecte pe care le vom implementa vor fi în domeniul educației, culturii și atragerii investițiilor în orașul nostru. Suntem interesați în realizarea tuturor proiectelor. La noi nimic nu rămâne pe foaie, noi mereu muncim”, a spus Nicolai Grigorișin.
Spre finalul evenimentului, primarii au făcut schimb de cadouri din partea municipalităților.
Acesta este primul acord de înfrățire a municipiului Bălți cu un oraș din România.