NordNews
Avem ce spune

VIDEO |„Murim încetul cu încetul”. Ce soluții propun deputații pentru a remedia problema groapei de gunoi de lângă Bălți

Poligonul de stocare a gunoiului din preajma satului Țambula, raionul Sângerei, a ajuns în vizorul deputaților din comisia mediului și dezvoltare regională. Funcționarii publici s-au arătat indignați de faptul că groapa de gunoi, unde sunt depozitate deșeurile solide din Bălți, a devenit o sursă importantă de poluare a mediului înconjurător.

Ceea ce vedem la poligon afectează grav mediul, calitatea solului și apele freatice. Cunoscând atribuțiile parlamentarilor vom sensibiliza de pe platforma parlamentară, de asemenea vom scrie către toate instituțiele responsabile, către organele de resort, să ia atitudine cu privire la ceea ce se întâmplă la acest poligon”, a menționat deputata, Inga Grigoriu.
 
Noi vrem să venim cu soluții clare, să încercăm să deschidem un alt poligon, care să fie deja utilat după toate normele. Problema cea mai mare a poligonului dat este că nu are autorizație ecologică. Se demonstrează că este foare defectuos și nu cred că va exista vreo instituție care să permită acestuia să acționeze în continuare”, a precizat alesul poporului, Arina Spătaru.

Administratoarea groapei de gunoi crede că vizita deputatelor nu va aduce rezultate.

Nicicum, nu se prevede nicio o schimbare, dar sperăm că va fi bine. În ultima perioadă, avem mulți oaspeți și de la minister, din parlament au venit. Vin oamenii, ne întreabă cu ce probleme ne confruntăm, însă fără nicio schimbare”, a precizat administratoarea poligonului.

Pentru a amenja groapa de gunoi și a procura o autospecială de compactare a deșeurilor, este nevoie de peste 15 milioane de lei, bani de care primăria Țambula nu dispune.

Am investit în amenajarea poligonului aproape 6 milioane de lei. Noi avem în plan să instalăm o plasă cu o înălțime de 4 metri, ca toată mizeria să nu fie împrăștiată pe câmpuri și să plantăm copaci. Dacă am fi avut o autospecială care trombează, avea să facem ordine, aceasta costă 5 milioane”, a adăugat administratoarea poligonului.

Groapa de gunoi mocnește fără întrerupere. Fumul dens și toxic le cauzează mari probleme de sănătate oamenilor care locuiesc în vilele de lângă poligon.

Murim încetul cu încetul. Ne înădușim, apare astmul bronșic. Să mă audă ce-l care e responsabil de situația creată, cel puțin să se uite în ochii mei. Vă rog, luați o decizie, ajutați-ne”.
 
Cel mai mult suferă locuitorii satului Rădoaia, după cum văd eu și Țambula.  Oameni, gândiți-vă ce inspirați. Vizual nimeni nu vede aceasta, în oraș nu se vede”, s-au plâns oamenii.

Poligonul de stocare a deșeurilor a fost transmis din gestiunea Întreprinderii Municipale „ DRCD” în cea a primăriei satului Țambula, în toamna anului 2018. Groapa de gunoi are o suprafaţa de 20 de hectare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata