NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți a trecut în casă nouă

La aniversarea a 60 de ani de la fondare, Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți a trecut într-un sediu nou. Exponatele de valoare sunt acum găzduite în șapte săli spațioase. Noua locație a costat bugetul municipal cinci milioane de lei.

Avem șase vitrine unde sunt aranjate 60 de exponate. Avem colecția de armament, colecția de numismatică, colecția de arhiologie, colecția cărți vehi și rare, icoane, avem cruci și o colecție a obiectelor de cult”, a menționat muzeograful Ludmila Rotari.

Mihai Vrabie a transmis în fondul muzeului, din numele parohului Catedralei „Sfântul Mucenic Nicolae”, Mihail Sărăcuță, o carte. Profesorul speră că de acum încolo oamenii vor putea să admire toate exponatele din fondul muzeului.

„Să desfășoare mai multe activități, multe încăperi cu multe exponate. Mai ales cele care erau depozitate, vor fi toate puse în fața tuturor. În clădirea cea veche nu era loc, le strângeau, le depozitau, acum cu atâtea încăperi vor încăpea toate. Mai des vom avea oaspeți”, a adăugat profesorul de istorie Mihai Vrabie.

Vechea clădire a Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți era avariată, ceea ce punea în pericol siguranța exponatelor.

Clădirea din strada Lăpușneanu 2 era într-o stare avariată. Inițial, noi trebuia să ne aflăm acolo doar cinci ani, căci expertiza ne-a permis doar cinci ani, dar noi am stat acolo 16 ani.  Se simțea foarte bine se vedea foarte bine uzura acestei clădiri și din 2018 am transmis scrisori, cereri pentru a ne se acorda un spațiu nou”, a precizat directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, Mariana Mihailevschi.

În fondul Muzeului de Istorie și Etnografie sunt aproape 36 de mii de exponate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"