NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Nici creditele nu ne scapă de drumurile proaste. Bălțenii, supărați pe autorități

A venit toamna, iar unele drumuri din Bălți, care urmau să fie reparate, se află într-un hal fără de hal. Oamenii sunt nevoiți să ocolească aceleași gropi și să audă aceleași promisiuni. Autoritățile susțin că depun tot efortul, doar că milioanele alocate din Fondul Rutier nu ajung pentru a repara capital străzile orașului.


Locuitorii de pe strada Alexandru Donici spun că, după ploi, drumul se transformă în râu, iar deplasarea pe jos sau cu cărucioarele este, practic, imposibilă.

„Este mizerabil, mai ales toamna. Acuș vor veni ploile și va fi Doamne ferește. Așteptăm ceva mai bun, nu pentru noi, ci pentru copiii noștri.”

„Suntem într-o țară care tinde spre Europa, spre ceva mai bun, dar niciodată nu se repară, nu se fac drumurile. Dacă nu greșesc, acest drum nu s-a făcut niciodată și nici nu au de gând să-l repare. Din cauza drumurilor proaste, noi, șoferii, suportăm cheltuieli foarte mari pentru a ne repara automobilele.”

„Cu copiii, mai ales cu căruciorul, după o ploaie nu poți să ieși afară. Drumul este într-o stare foarte rea. Să circuli până în vale este foarte greu.”

Pe strada Șevcenko, situația este și mai proastă. Drumul nu a fost reparat de mai bine de 40 de ani. Şoferii înjură la greu, indignați de faptul că autoritățile așa și nu au găsit bani pentru a repara strada ciuruită.

„Revoltător și dezgustător. Nu se face nimic de ani buni. Plătim impozite, dar ne reparăm mașinile de trei ori mai des decât am vrea. Cu drumuri bune mașinile ar putea fi exploatate mai mult timp.”

„Când vin nepoțeii în ospeție mă tot întreabă de ce sunt drumurile așa de rele? Cum să le explici copiilor că așa ne este guvernarea, așa suntem noi.”

Aceeași problemă și în curțile de bloc, unde nu există nici trotuar, nici bordură. Pe strada Elena Colesov nu a rămas nici urmă de asfalt.

„Dacă se încep ploile trebuie să iau căruciorul în brațe, pe lângă casă și merg așa până la strada principală.”

„Mai bine de 60 de ani drumul din fața blocului de locuit nu a fost reparat. Doar grație vecinilor noștri care se mai ocupă cu reparația, se mai fac careva lucrări ca acestea șanțuri să fie acoperite.”

Soarta acestor oameni o împart și locuitorii de pe străzile: Kiev, Malinovschi, Copernic, Sadoveanu, Feroviarilor.

Autoritățile din Bălți spun că insistă ca municipiul să obțină mai mulți bani pentru reparația drumurilor, doar că nu sunt auziți. Pentru anul 2021, din Fondul Rutier au fost alocați doar 17 milioane de lei.

„Încercăm să obținem mai mulți bani din Fondul Rutier pentru reparația străzilor din municipiul Bălți. Vorbim despre cel puțin 100 de milioane, care ar trebui alocate de stat. Nu uitați că în acest an am luat și un credit pentru drumuri în valoare de 60 de milioane de lei”, a declarat Nicolai Grigorișin, viceprimar de Bălți.

Pentru anul 2021, primăria mun. Bălți a alocat 42, 5 milioane de lei pentru lucrări de rераrаțiе și întreținere а străzilоr și роdurilоr: 16,7 milioane din bugetul de stat, 7 milioane de lei din venituri proprii și 18,7 milioane de lei – credit.

„În acest an am reparat strada Mihail Lesecico, am început să facem str. Alexandru cel Bun, str. Decebal. str. Strîi, str. Kliment Timireazev, str. Nicolae Iorga, str. Iurie Gagarin, adică lucrările de reparare și întreținere a drumurilor încă nu s-au terminat”, a adăugat Grigorișin.

În municipiul Bălți sunt aproape 380 de străzi. Potrivit autorităților locale, pentru reparația capitală a tuturor străzilor și podurilor din oraș, este nevoie de 2,3 miliarde de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata