NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Nicu Popescu, despre ajutorul oferit R. Moldova în cadrul Platformelor de Sprijin: ,,Suntem în așteptarea unei liste exhaustive din partea partenerilor europeni”

Uniunea Europeană va continua să ofere ajutor R. Moldova sub formă de echipamente și asistență umanitară, după organizarea Platformei de Sprijin pentru R. Moldova la Paris, pe 22 noiembrie 2022. Anunțul a fost făcut de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul emisiunii ,,NORDNEWS LIVE”. El a adăugat că România reprezintă un partener important pentru R. Moldova în drumul său de aderare la Uniunea Europeana. Partenerii români contribuie cu sume financiare esențiale pentru rezolvarea crizelor din țara noastră. Ministrul a mai adăugat că, oficialitățile de la Chișinău sunt în așteptarea unei liste din partea autorităților europene, în care vor fi stipulate concret tipurile de asistență pentru R. Moldova.

,,Da, există oferte de ajutor, inclusiv și financiar. Franța a anunțat o nouă linie de credit de o sută de milioane, Norvegia 10 milioane. Acești bani au fost anunțați anterior, acum câteva săptămâni. România întotdeauna este prezentă cu sume importante, avem și acordul de grant de 100 de milioane care a fost reactivat. În același timp, sunt și lucruri concrete de care avem nevoie. Avem nevoie de ajutor pentru fortificarea capacităților noastre de gestionare a frontierei la Ministerul Afacerilor Interne, deci, deseori este vorba și de echipamente, nu doar de bani. Acum, statele continuă să ne dea în scris cu ce exact vor contribui și ce tipuri de asistență vor oferi R. Moldova, și în curând vom avea această listă exhaustivă. Deocamdată avem și o listă a angajamentelor statelor, exprimate verbal, dar acum lucrăm asupra compilării unei liste centralizate unei oferte de asistență”, a declarat Nicu Popescu în cadrul emisiunii ,,Nord News LIVE”

Menționăm că, prima platformă de sprijin pentru R. Moldova a fost organizată la Berlin, pe data de 5 aprilie 2022, în cadrul căreia au luat parte 47 de participanți. Acolo, au fost adunate sprijin pentru țara noastră în valoare de 659,5 milioane euro. Cea de a doua platformă de sprijin pentru țara noastră a avut loc în România, pe data de 15 iulie 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"