NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Ninge” cu cenușă pe o stradă din Bălți. Oamenii dau vina pe S.A. „Floarea Soarelui”

Gospodării acoperite de cenușă, miros și zgomot insuportabil. De asta se plâng mai mulți locuitori de pe strada 31 august din Bălți. Oamenii spun că din cauza combinatului de ulei „Floarea Soarelui”, sunt nevoiți să-și închidă geamurile, iar cei care acuză probleme de sănătate, evită să iasă din case.


La început, oamenii au confundat cenușa cu zăpada. Ei spun că, fabrica le-a transformat viața într-un adevărat coșmar, iar amplasarea acesteia în centrul orașului este o greșeală gravă.

Combinatul ne deranjează, mai ales pe copiii. Dacă dimineața avem rufe pe sfoară, aceastea devin negre, cu pete galbene. Când uzina e pusă în funcțiune, te poți înăduși. Persoanele care suferă de astm, dar și alți bolnavi, toți suferim din această cauză. Combinatul este chiar în centrul orașului, dar trebuie mutat în altă parte, a spus o locuitoare de pe strada 31 august.

O femeie care a preferat să-și păstreze anonimatul, a declarat jurnaliștilor că, îi este frică pentru sănătatea copilului ei, care suferă de astm.

Asta se întâmplă demult, de când locuim aici. Periodic, situația se repetă. Aseară nu am putut să-mi scot copilul la plimbare, cenușa cădea de pe acoperiș și copaci. Era imposibil să respiri, mă zgâria în gât. Avem copil care suferă de astm, ne era frică să deschidem geamurile pentru a nu face copilulu mai rău, a povestit femeia.

Oamenii mai spun că, din cauza întreprinderii au de suferit și grădinile.

Suferim nu doar din cauza cenușii. Avem probleme când plouă sau când se topește zăpada. Atunci, te pe teritoriul combinatului se scurge apă, pentru că, probabil, nu funcționează rețeaua de canalizare. Grădinile sunt inundate și pierdem toată roada. Se întâmplă mereu. Dacă scoatem rufele afară, trebuie să le scuturăm. Praful se așează mereu pe pervaz.

Specialiștii de la Inspecția pentru Protecția Mediului, au declarat că S.A. „Floarea Soarelui” riscă amendă de la 3 mii până la 9 mii de lei. Ultima dată, uzina a fost sancționată acum doi ani.

Astăzi, am avut discuții cu reprezentanții întreprinderii pentru a stabili posibilele cauze care au dus la formarea și eliminarea în aer liber a particulelor de cenușă, dar și lichidarea consecințelor care au poluat aerul. Urmează să fie sesizată Agenția de Mediu Nord, pentru prelevarea probelor de aer la instalațiile de emanare a emisiilor de poluanți și determinarea gradului de influență asupra mediului, a declarat Vadim Matcovschii, inspector principal, Inspecția pentru Protecția Mediului.

Administrația S.A. „Floarea Soarelui” nu a fost de găsit pentru a comenta cauza emisiilor de cenușă, dar și modul în care vor înlătura consecințele.

Nimeni din administrație nu este la lucru. Până pe data de 15 mai noi nu dăm comentarii. Eu vă dau adresa poștală, dacă doriți, și ne transmiteți întrebările pe care le aveți.

S.A. „Floarea Soarelui” este cel mai mare producător de ulei din Republica Moldova. Potrivit mai multor cercetări, orașul Bălți se numără printre cele mai poluate localități din țară.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"