NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Noi vrem pământ. Grație Băncii Mondiale, peste o mie de locuitori din r. Ocnița au devenit proprietari de terenuri cu acte în regulă

Peste o mie de locuitori din comuna Dîngeni, raionul Ocnița, și-au primit gratuit titlurile de autentificare a dreptului deținătorului de teren. Totul grație proiectului „Înregistrare şi evaluare funciară”, implementat de Agenția Servicii Publice și finanțat de Banca Mondială. Astfel, lucrările de cadastru au fost efectuate de companii private, iar lucrările de înregistrare – de organele cadastrale teritoriale.


De la demararea proiectului, 1378 de oameni din localitate au beneficiat de măsurarea gratuită a bunului imobil pentru producerea și înregistrarea documentației cadastrastrale, dar și prima înscriere în Registru.

„Obținând acest document noi putem, în orice moment, să vindem sau să procurăm oricare teren. Este un document foarte important pentru fiecare din noi.  Știm cu toții cât de greu este să obținem aceste documente, în câte locuri trebuie să plecăm până le avem la mână”, a declarat Ana Bătrînu, beneficara proiectului.

„Am primit titlul de proprietate pentru terenurile de pe lângă gospodăria pe care o deținem. Este un beneficiu bun pentru sat, dar și locuitorii acestuia, deoarece, anterior, trebuia să plecăm „la raion” ca să obținem aceste documente. Sigur că erau cheltuieli adăugatoare, iar datorită acestui proiect, oamenii le primesc gratis”, a spus Valeriu Prisăcari, beneficiarul proiectului.

Potrivit specialiștilor, în 470 de localități rurale din R. Moldova, bunurile imobile nu au fost înregistrate pentru toți deținătorii de drepturi de proprietate.

„Odată cu inițiarea proiectului în 2019, noi am început lucrările de cadastrare și înregistrare cu zona de nord a R. Moldova.  În Ocnița a fost lansat ca un proiect pilot, un raion în care cinci primării au rămas fără de Cadastru și am vrut să testăm această tehnologie. S-a dovedit a fi cu succes. Cu resurse minime am reușit să facem acel lucru, care acum 10-20 de ani, costa o sumă mai impunătoare”, a precizat Angela Matcov, Șeful Departamentului Cadastru în cadrul ASP.

Proiectul prevede cinci etape: printre care stabilirea hotarelor unității-administrativ teritoriale, stabilirea hotarelor intravilanului localităților, dar și corectarea erorilor a Proiectului Național „Pământ” din 1998.

„Proprietarii au primit documentul de proprietate, adică titlul de autentificare a dreptului deținătorului de teren pe lotul de lângă casă și grădină, gratis. Este un plus mare pentru că fiecare persoană care a făcut tranzacții, neavînd aceste documente, știe foarte bine ce sumă de bani era nevoie să scoată din buzunar pentru perfectarea lor”, a adăugat Adelina Carabeț, Şef Serviciul Relaţii Funciare şi Cadastru, r. Ocnița.

După finalizarea proiectului-pilot în raionul Ocnița, acesta va fi implementat în toate raioanele din țară.

„Obiectivul proiectului este de ajunge în colțul de sud al țării. Noi coborâm treptat, geografic, din Ocnița la Dondușeni, Edineț, toate raioanele de nord și până în cel mai de sud punct al raionului Cahul. Acum ne aflăm cu inițierea lucrărilor în zona centrală a țării, am lansat lucrările în raionul Călărași, Strășeni”, a adăugat Angela Matcov, Șeful Departamentului Cadastru în cadrul ASP.

„Beneficiarii care au avut de câștigat sunt cetățenii comunei. Principalii beneficiari sunt oamenii de rând. Eu cred că toți cetățenii comunei noastre sunt foarte mulțumiți de suportul acordat de Guvern, finanțat de Banca Mondială”, a conchis Mihail Niculcea, primarul com. Dîngeni, r. Ocnița

Proiectul „Înregistrare şi evaluare funciară 2019-2023” vine în susținerea implementării Programului de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, lansat în 1998. Valoarea totală a proiectului este de 30 de milioane de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"