Culturi îngălbenite și pământ crăpat de-o palmă. Așa arată majoritatea terenurilor agricole din nordul Republicii Moldova. Potrivit specialiștilor, seceta ar putea lovi dur în activitatea fermierilor. Cel mai mult vor avea de suferit grâul și orzul.
Gheorghe Airinii din satul Petrunea, raionul Glodeni, deține 600 de hectare de teren agricol. În acest an, fermierul a investit în afacerea sa agricolă peste 2,6 milioane de lei. El spune că dacă în câteva zile nu va ploua, aproape 70 la sută din recolta sa, riscă să fie compromisă.
Astăzi, situația e foarte complicată. Noi am intrat din toamnă în iarnă cu rezerve minimale. Orzul de toamnă, grâul de toamnă, la multe gospădarii, inclusiv și la noi, au intrat în iarnă neînfrățite, procedura fiind efectuată în primăvară, însă, faptul că nu avem umiditate, și grâul și orzul se află într-o stare critică, a spus Gheorghe Airinii, fermier.
Fermierul se plânge că, și pandemia de COVID-19 i-a afectat activitatea agricolă.
Ne îngrijorează faptul că noi am rămas singuri față în față cu toate problemele. Această boală ( coronavirusul) care ne-a atacat pe neașteptate ne-a sustras din activitatea economică. Noi putem rămâne fără pâine, fără pâinica cea de toate zilele, a adăugat agricultorul.
Aceeași situație și în grădinile gospodarilor din raionul Râșcani. Oamenii sunt disperați din cauza secetei.
Priviți, nu este deloc umezeală, pământul este uscat, avem nevoie de ploaie, urgent.
Este o tragedie. Avem deja o problemă – virusul, iar acum nici recoltă nu vom avea. Acesta e sfârșitul. Când eram mică am auzit o vorbă: va veni timpul când viii îi vor învidia pe cei morți. Nu prea cred că vom avea recoltă. Mai demult, porumbul era semănat manual și creștea deja la cinci zile. Acum, aștept deja de două săptămâni, însă, niciun rezultat.
E rău de tot. Pământul este uscat. Punem și noi ca toată lumea în pământ, dar dacă nu e ploaie e slut. Nu avem ce face, când o să fie atunci o să fie. Ce să facem? se întreabă oamenii.
Seceta durează deja de câțiva ani, susțin agronomii. Culturile au rămas fără umezeală, iar ultima șansă pentru a avea o recoltă bogată sunt ploile abundente.
În Moldova avem nu doar secete sezoniere, dar și anuale. În aceste condiții, vor fi afectate culturile agricole. Pentru că solul nu are rezerve de apă din anii precedenți, culturile nu au suficientă umezeală, a declarat Mihail Vronschih, specialist în domeniul protecției plantelor, „Selecția”
În prezent, pe țară a fost emis cod galben de secetă hidrologică până pe 27 aprilie.