NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Nu facem schimb de pomene”. Paștele Blajinilor a fost marcat altfel în acest an

Fără mese încărcate cu mâncare și genți pline cu pomene. Paștele Blajinilor a fost marcat modest în satul Gălășeni, raionul Rîșcani. Cimitirul a fost aproape pustiu, iar oamenii au păstrat distanța socială, fiind dotați cu măști de protecție.


Virusul nu a împiedicat-o însă pe Ecaterina Buznea să vină la mormântul fiicei sale care a plecat printre îngeri la doar trei anișori.

Fetița mea la trei anișori a căzut în cratița cu apă fierbinte. Avea doar trei ani, a trăit doar două săptămâni. În anul 1980 s-a născut și în 1983 a murit. Am fost foarte îndurerată, după moartea ei încă zece ani nu am avut copii.

Deși se expun riscului de infectare cu COVID-19, oamenii spun că au venit să-și îndeplinească datoria. Aceștia au renunțat la mesele copioase și s-au limitat la doar câteva pomene.

Am venit să-i pomeni, au așteptat ziua aceasta mult. Trebuie să-i pomenim acasă, dacă aici nu se permite. E cam trist, cimitirul era plin anii trecuți, acum parcă au rămas singuri, doar câte o persoană la mormânt.

Poate acum, din cauza virusului nu este chiar corect să venim, dar, totuși, a fost și război și lumea a trecut peste toate greutățile. Cred că nu este o mare greșeală dacă venim, ne protejăm, trebuie să fim alături de ei pentru că toți aocolo vom ajunge.

Am venit doar eu. Restul familiei pomenesc acasă.Trebuie să respectăm regulile impuse. Nu vedeți ce se întâmplă în lume? Noi la țară încă ne ținem, mai rău le este celor de la oraș.

Unii oameni au decis să nu meargă la cimitir și să-și pomenească răposații acasă.

Nu mergem, ne temem de epidemie. Ei ne aud oricum, trebuie să le dăm de pomană în toată ziua câte o bucățică de ceva. Nu trebuie să ne ducem să facem schimb de pomene.

De dimineață, enoriașii au mers la biserică, unde au asistat la o slujbă de pomenire.

Mergem să atămâiem, să stropim mormintele celor adormiți, părinților noștri cu sfânta agheazmă. Dacă vor fi doritori, vom merge și le vom ridica panahida pentru cei adormiți, dacă nu vor fi doritori, atunci nu.

Voi merge să atămuiesc pentru că sunt bunicii mei. Mă duc să cumpăr mănuși întîi de toate. Preotul a spus să mergem câte unul din casă iar noi așa și facem.

Fără băutură, fără nimic. În fiecare an pomenim fără băutură. De când noi suntem aici, la noi în sat oamenii merg acasă și mănâncă. Sănătatea este mai importantă, trebuie să ne protejăm. Ce cere poliția, așa și facem. Au spus să mergem câte unul din casă la biserică/cimitir, echipați cu mănuși și mască. Noi ne-am conformat. Sănătatea este mai scumpă decât tradiția.

Amintim că, autoritățile au permis desfășurarea în zilele de 7-8 iunie a Paștelui Blaijinilor, chiar dacă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este în creștere. Totuși, sărbătoarea a fost interzisă la Chișinău, Cahul și Strășeni.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"