NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Nu-i o șagă nebuno! Eu te pun pe internet să te vadă toți cu chelea”. Cum deținuții estorcau mii de euro

Deținuți din mai multe penitenciare din Republica Moldova au organizat o schemă infracțională, prin formarea profilurilor false pe rețele de socializare, ademenind victimele și estorcând mijloace financiare. Prin șantaj, aceștia estorcau de la mii până la zeci de mii de euro.

Fiind investigate multilateral circumstanțele, suplimentar au fost identificate 18 cazuri, în care sunt vizate persoane cu vârste de la 18 la 60 de ani.

Pentru a realiza intențiile criminale, suspecții, conform unui plan bine chibzuit, creau diverse profiluri false pe rețele de socializate, ademeneau persoane, îndeosebi femei, apoi prin comunicare și promisiuni obțineau poze și imagini video cu tentă intimă.

Ulterior, victimele erau șantajate să transmită sume bănești de la 1500 până la 10 000 de euro, în caz contrar imaginile defăimătoare urmau a fi răspândite pe rețele de socializare.

Potrivit rezultatelor măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală au fost acumulate probe pertinente privind implicarea în activități ilicite a grupului criminal documentat, liderii căreia își ispășesc pedepsele în penitenciarele nr.2 ”Lipcani”, nr. 6 „Soroca” și nr. 11 „Bălți”, având drept complici mai multe persoane domiciliate în diferite raioane ale țării. Prin urmare a fost stabilită metoda săvârșirii infracțiunilor de șantaj și anume, deținuții prin intermediul complicilor de la libertate, având în posesie ilegal în celulele din penitenciar telefoane mobile cu acces la internet, organizau, dirijau și șantajau victimele, estorcând sume bănești.

La indicațiile membrilor grupului infracțional, banii obținuți se transferau de potențialele victime pe conturile bancare ce aparțineau persoanelor de suport de la libertate, care ulterior se extrăgeau din bancomate. Sumele obținute erau depuse pe conturile făptuitorilor, care gestionau în continuare banii prin intermediul aplicațiilor web banking.

Astăzi, în rezultatul perchezițiilor efectuate în mai multe raioane ale țării și instituții penitenciare din țară au fost depistate și ridicate telefoane mobile și cartele SIM, înscrisuri de ciornă și date cu privire la conturi bancare, multiple suporturi electronice, carduri bancare, bonuri fiscale și alte mijloace materiale, care vor servi suport probatoriu pe cauzele penale.

Totodată, în rezultatul investigațiilor s-a constatat că presupusul organizator al acțiunilor de șantaj anterior a mai fost cercetat pentru acțiuni similare.

Dacă se va demonstra vinovăția bănuiților, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 7 la 10 ani cu amendă în mărime de la 92 500 la 117 500 de lei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"