
Emoții mari pentru 1200 de absolvenți din Bălți. Astăzi, aceștia au susținut examenul la limba de instruire. 639 de candidați au scris testul la Limba și literatura română, iar alți 554 la Limba și literatura rusă. An de an, elevii sunt tot mai obișnuiți cu bacalaureatul și nu mai par deranjați de camerele de supraveghere.
Valeria și Adrian au ieșit împreună din sala de examen și tot în doi planifică să meargă la studii în România. Tinerii sunt siguri că au susținut testul cu brio și abia așteaptă rezultatele.
„Cel mai greu mi s-a părut eseul, deoarece am avut la dispoziție cam o oră și n-am avut timp să scriu pe maculator, iar toate ideile și gândurile le-am scris direct pe foaie”, spune Andrian.
„A fost pe măsura așteptărilor, sunt convinsă că am susținut cu brio această etapă pentru că m-am pregătit destul. Doisprezece ani de învățătură vor da roade bune și cred că voi fi mândră de rezultatele pe care le voi obține”, declară Valeria.
În Bălți au fost deschise patru centre de BAC, inclusiv în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. În acest an, elevii par mai puțin stresați de camerele de supraveghere și teste pentru că spun ei, au făcut carte.
„A fost desigur și munca noastră, dar în general a fost ușor. A fost un item ce e narațiunea și comuniunea între om și natură, într-un text l-am găsit, iar în celălalt am întâlnit niște probleme.”
„Nu m-am stresat foarte mult, am fost chiar calm. Nu pot să spun că bacalaureatul a fost greu, mi-am imaginat că va fi mai greu. Nici un item nu mi-a adus complicații. Deja am fost admis la Universitate în Federația Rusă”, declară absolvenții.
Totuși, unii au fost mai emoționați și chiar au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„Am ieșit mai devreme de toți pentru că aveam dureri de burtă și mulțumesc celor care m-au ajutat să găsesc punctul medical, am luat o pastilă și a fost bine într-un final”, susține Daria.
La ușă, și mai emoționați i-au așteptat părinții, care au venit să-și susțină odraslele.
„Emoțiile sunt duble, mi se pare că dau și eu examenul împreună cu el. Am repetat operele, sintagmele, absolut tot. Dar sunt emoții pozitive, pentru că am ajuns în clasa a XII-a. El ca băiat și-a ales ciclu umanitar și spune că-i place foarte mult istoria și limba română. Desigur că aș vrea să aplice aici, în Moldova, dar el spune că pleacă mai departe”, afirmă Emilia Cercenco.
Pe țară, la examenul de astăzi au participat aproape 16 mii de candidați, dintre care 13 mii au susținut proba la Limba și literatura română, iar aproape trei mii – proba la Limba și literatura rusă.
Sesiunea de bacalaureat 2023 se desfășoară în perioada 2-20 iunie, în 93 de centre de BAC.