NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Nu și-au ridicat salariile de doi ani și jumătate. Angajații „Moldaeroservice” din Bălți au venit cu un ultimatum

Peste 50 de angajați ai companiei aeriene de stat „Moldaeroservice” din Bălți nu și-au ridicat salariile de mai bine de doi ani jumătate. Oamenii sunt disperați, iar toate încercările de a rezolva problema au eșuat. Potrivit administrației, întreprinderea este în procedură de insolvabilitate.

„Ne-am adunat la o ședință extraordinară pentru a discuta despre faptul că nu ni s-au plătit salarii din ianuarie 2023 și până în prezent.”

Vera Chislovskaia este angajată „Moldaeroservice” de mai bine de 50 de ani. Femeia își amintește cu nostalgie de vremurile în care întreprinderea era una productivă.

„Problema este în bani. Durează de doi ani și câteva luni. Unii nu vin la muncă. Eu, în mod normal, ca depozitarul-fabricant de scule trebuie să eliberez unealta, să o accepte. Băieții au muncit acum, au zburat din Mărculești, Vadul-lui-Vodă, a trebuit să fiu aici. Îmi place mult această muncă”, a spus Vera Chislovskaia, depozitar la întreprinderea de stat „Moldaeroservice”.

Iar pentru inginerul de aeronave și pilotul Victor Andrusceac, reducerea personalului a fost o mare surpriză.

„Cu Sergiu Mihai am stropit cu substanțe chimice, am zburat peste păduri, apoi lucrul s-a oprit. Ne-au spus „Duceți-vă acasă. Veți veni când vă vom suna!”. Peste 2-3 luni, Victor Gherțog mi-a spus că am fost concediat. Nu am semnat niciun document, nu am făcut cunoștință cu actul. Și la mine e o datorie de 90 de mii. Ultimul salariu l-am ridicat în luna noiembrie 2020”, a spus Victor Andrusceac.

Pentru că nu au fost auziți, angajații au decis că nu vor mai ieși la muncă deloc.

„Mai întâi au spus că va fi bine. A fost domnul Cabac, juristul Valeriu Catan, dar astăzi niciunul nu a fost la adunare. Au spus oamenilor doar povești. Până pe 15 august, au 25 de zile la dispoziție pentru a se gândi, să facă o adunare și să întreprindă ceva. A trecut încă un an fără niciun rezultat”, a declarat Sergiu Rusu, fost pilot șef la „Moldaeroservice”.

Am reușit să discutăm la telefon cu administrația „Moldaeroservice” care a dat vina pe lipsa acțiunilor din partea statului.

„Întreprinderea este în procedură de insolvabilitate. Activitatea este, practic, sistată din cauza că au expirat orele de zbor ale elicopterelor și nu avem venit. Ajutorul din partea Agenției Proprietăți Publice, care mi-a fost promis personal, au fost doar vorbe goale. Nu avem venituri pentru a acoperi cheltuielile, salariile. Noi putem doar să acoperim cheltuielile față de RED NORD, plățile mici. Ținem personalul pentru a păstra bunurilor statului, care nu face nimic pentru noi”, a menționat Valeriu Catan, șef adjunct la „Moldaeroservice”.

De cealaltă parte, reprezentanții Agenției Proprietății Publice susțin că achitarea salariilor este obligația administrației întreprinderii.

„În principiu, întreprinderile de stat sunt la autonomie financiară. De fapt, statul nici nu trebuie să facă donații sau subsidii pentru salarizarea personalului. Noi nu avem nicio plângere din partea angajaților, dar acum ne-am autosesizat. Voi lua legătura cu ei pentru a vedea care este situația cu salarizarea”, a conchis Roman Cojuhari, director general la Agenția Proprietății Publice.

Întreprinderea de Stat „Moldaeroservice” a fost înființată în anul 1966 și este unul dintre cei mai experimentați furnizori de servicii aeriene, nu doar pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi peste hotare. Este vorba despre zboruri de ambulanță aeriană, zboruri de observare, de căutare–salvare, zboruri de reclamă şi agrement, dar și în sectorul silvic.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"