NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Nu toată marfa de până la 300 de euro poate trece vama. Ce spun inspectorii vamali

V-ați gândit vreodată cu ce mărfuri și în ce cantități puteți trece frontiera fără a achita careva taxe? Dacă nu, atunci fiți atenți! Dacă ați cumpărat bunuri care valorează mai mult de 300 de euro și plus la asta mai sunt și identice, riscați să aveți probleme la vamă și să fiți percepuți ca afaceriști. Cel care va decide dacă bunurile sunt pentru uz personal sau comerț este inspectorul vamal.


În ultimele 24 de ore, angajații Serviciului Vamal din Republica Moldova au prevenit opt tentative de trafic ilicit de mărfuri.

„În bagajele neînsoțite au fost depistate două combine frigorifice noi, declarate, care depășesc valoare neimpozabilă, adică suma de 300 de euro. Persoana este obligată să achite drepturile de import”, spune Radii Andronic, inspector principal Post Vamal Costești.

„Taxele respective sunt: TVA-ul – 20% și taxă vamală – 15%”, explică Ion Șalari, șef interimar Post Vamal Costești.

Dacă vrei să-i uimești pe cei dragi cu ceva gustos sau cadouri, poți aduce ce vrei de peste hotare, evident, în afară de arme sau substanțe psihotrope.

„Totul e voie, în afară de țigări, droguri, așa, cred că tot în rest. Marfa care o aduc sunt hainele și atât.”

„Noi nu avem voie să aducem cuțite sau arme.”

„Noi avem haine personale și atât. Ce am luat de acasă cu aceea venim înapoi”, spun călătorii.

„Sunt cazuri când persoanele la traversarea frontierei nu declară toată marfa, adică au careva intenții ascunse. Sunt persoane care aduc marfă pentru realizare. În urma controlului, dacă s-au depistat așa cazuri, se întocmește proces verbal, sesizare, marfa se reține”, povestește inspectorul principal.

„Mașina de spălat se poate, numai valoarea ei să fie până la 300 de euro. În caz dacă depășește suma de 300 de euro, persoana fizică achită drepturile de import”, explică Ion Șalari.

Nu toți călătorii știu cu ce și câtă marfă pot intra în țară.

„Probabil ca în Ucraina, până la 200 sau 250 de euro, cred.”

„Cred că 300 de euro, nu?”, spun oamenii.

Radii Andronic: „Se permite până la 300 de euro, dar o unitate, două unități, adică să nu fie în scop comercial. Ne uităm caz după caz. Dacă s-a stabilit că marfa este în interes personal, persoana poate să plece fără achitarea drepturilor careva de import. În cazul în care e scopul comercial, se încasează drepturile de import și persoana merge mai departe.”

Reporteră: „Dar până la câte bucăți/unități trebuie să fie un anumit fel de marfă ca să nu trezească suspiciuni? De exemplu, câte perechi de șosete are voie omul să-și aducă?”

Radii Andronic: „3-4 perechi. Nu puteți să aduceți 15-20 și să spuneți că e în interes personal.”

„Însăși funcționarul vamal decide destinația mărfii. Depinde de categoria mărfii, depinde și de cantitatea mărfii. Nu este posibil ca să nu permită funcționarul vamal bunurile. Ori achită drepturile de import, ori se consideră ca necesitate personală și le permite intrarea în țară”, explică Ion Șalari.

„Dacă iau un cadou pentru cineva, e una, dacă iei un stoc mai mare, logic că e altceva”, spune un călător.

Reporteră: „Dar cum demonstrați că e ceva de uz personal sau vreți să vindeți mai departe, adică, cum puteți să dovediți?”

Călător: „A, nu putem, nu cred. Îți mai dau ei voie. Uneori te cred.”

Unii deputați din Parlamentul Republicii Moldova recunosc că legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul țării de către persoane fizice, nu este perfectă.

„Sunt unele reglementări care înțeleg că uneori poate sunt și abuzate sau aplicate nu tocmai corect. Acum întrebarea e dacă să le eliminăm în total sau nu și eu cred că nu. Dar ceea ce trebuie de făcut, asta e să le ajustăm așa, ca oamenii, care sunt de bună credință, să nu sufere din cauza lor. Nu poți fără așa norme pentru că, vă zic, atunci o să avem comerț ilicit, contrabandă și așa mai departe, practic, legalizat”, susține Dumitru Alaiba, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova.

„Eu, din câte cunosc, Serviciul Vamal și Guvernul lucrează la îmbunătățirea legislației vamale în domeniul dat. De asta, cel mai corect o să fie să așteptăm puțin, că, din câte înțeleg eu, în ceva timp o să venim cu îmbunătățire pe aspectul dat”, spune Sergiu Lazarencu, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova.

Persoanele fizice au voie să aducă în țară până la doi litri de băuturi spirtoase, până la 5 litri de bere și până la 10 pachete de țigări. Cu privire la bani, însă, nu prea sunt restricții, evident, dacă sunt declarați.

„La intrare în țară se permite suma nelimitată, doar că trebuie declarată de la 10.000 de euro în sus. Dacă ai mai puțin, se declară verbal”, spune șef interimar al Postului Vamal Costești.

Însă când doriți să aduceți în țară două bijuterii identice, trebuie să aveți mare grijă.

Ion Șalari: „Bijuterii, aur, se permit cinci unități de persoană, doar să nu fie omogene.”

Reporteră: „Deci cadouri identice să nu cumpărăm, nu?”

Ion Șalari: „Desigur.”

Iar cei care sunt prinși cu contrabandă de țigări primesc o amendă de 3.000 de lei, cu confiscarea mărfii. Pentru a recupera autovehiculul cu care o transportau, trebuie să achite contravaloarea acestuia. La Postul Vamal Costești stau în parcare automobile și autocare care valorează zeci de mii de euro.

„Recent în autobuzul cutare au fost depistate 3.300 de pachete de țigări, în autobuzul cutare a fost depistată narghilea. La moment, autobuzul este reținut. Atât țigările, cât și narghileaua au fost ascunse în locuri special amenajate, adică folosindu-se de ascunzișuri. Oamenii merg la risc pentru a câștiga un ban mai ușor”, spune inspectorul principal al Postului Vamal Costești.

„Nu știu ce e voie de adus în Moldova, dar, în primul rând, ne întreabă despre țigări. Când ieșim din Moldova în România, la fel, două pachete de țigări, un litru de alcool de 96 de grade și patru sau cinci litri de vin”, spune Constantin Grigoraș, cetățean român.

Săptămâna trecută, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat la peste 695,4 milioane de lei, mai mult cu 20,9 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. De către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 8,1 milioane lei, ceea ce reprezintă 3,6 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă.

1 Comentariu
  1. […] identice, riscați să aveți probleme la vamă și să fiți percepuți ca afaceriști, relatează NordNews.md. Ca un cadou pentru cei dragi, puteți aduce ce vreți de peste hotare, bineînțeles, în afară […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"