NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Nu vă bateți joc de agricultură!”, „Avem stat sau nu?”. Fermierii din Fălești au ieșit la protest cu tehnica agricolă

Zeci de fermieri din raionul Fălești au ieșit la protest cu tehnica agricolă și pancarte. Aceștia au scandat „Jos monopolurile!”, „Nu vă bateți joc de agricultură!”, „Avem stat sau nu?”. Acțiunea de protest are loc în contextul scumpirii carburanților și a tuturor substanțelor folosite în agricultură, care i-au făcut pe fermieri să se împrumute la bănci cu milioane de lei.


Mihail Romanciuc din raionul Fălești prelucrează 500 de hectare de teren. Bărbatul este plin de datorii, iar recolta din acest an va fi mai mică din cauza secetei. El cere compensarea accizei la motorină în proporție de 100%.

„Îngrășămintele s-au scumpit de 4-5 ori și, cu părere de rău, le-am introdus în pământ și nu e niciun efect pozitiv, e numai negativ acum. Cu grâul am pierdut deja. Porumbul e în stres capital de la secetă. Aici deja nu că e monopol, dar deja e mafia adevărată, mai ales cu combustibilul. Mai sunt căteva subvenții la procurarea tehnicii și cu asta se termină”, povestește Mihail Romanciuc.

Președintele Asociației Obștești „Forța Fermierilor” din raionul Fălești, Grigore Lîsîi, spune că agricultorii își plătesc la timp impozitele, iar când ajung în dificultate, statul ar trebui să le vină în ajutor.

„Este un protest pașnic. Sperăm să ne audă guvernanții. Vrem să se revindece careva întrebări care ne frământă adânc pe noi. Începând de la accizele la motorină, eliberarea exportului la grâu, compensația fertilizanților, pesticidelor”, spune Grigore Lîsîi.

„Luna trece, salariul calculăm, impozitele trebuie plătite. Ai, n-ai – urgent. Dacă nu, te sună de la inspectorat, te blochează. Măcar împrumută, ia de unde vrei, dă! Erbicide, semințele tot s-au scumpit. Noi lucrăm în datorii, cu credite. De unde o să le achităm? Totuși ne gândim că se vor uita la noi, căci fără agricultură Moldova nu există”, spune Maria Crețu, agricultoarea.

„Noi în scurt timp am hotărât să facem această manifestație și n-am vrut să facem ceva ce să încurce traseul sau ceva. Noi am vrut în mod pașnic. Vrem să ne audă în sfârșit. Noi merităm atenția, pentru că prioritar țara e agricolă, toate veniturile din țară sunt de la agricultură. Dacă noi anul acesta intrăm cu atâtea investiții în agricultură, noi nu avem ce face la anul. Cu ce să pregătești solul? Acum vine luna septembrie, trebuie să semeni și așa mai departe, trebuie pregătit solul”, spune Vasile Antonciuc.

Agricultorii sunt disperați, pentru că se află în prag de recoltare și nu au unde-și exporta roada.

„Oamenii gospodari, care lucrează în agricultură, baza o pun la procurarea motorinei în noiembrie-decembrie anul trecut. Că în primăvara, știți cum, nu poți să…asta e riscul mare. Ce a făcut la noi conducerea țării, începând cu ministerul agriculturii? Au început să subvenționeze acea motorină care a fost procurată de la 29 aprilie încoace”, spune Alexandru Oală, agricultorul.

„La noi e în jur de 4-4,5 lei kilogramul de grâu. Pe când în România, la vecinii noștri, e 8 lei moldovenești. Se vede că noi ne ducem în minus, la hectar o să fie cu vreo trei mii, trei mii jumate minus la hectar. Dă-ne la subvenții și să fie puțin mai simplu, nu atâtea documente, atâtea ne trebuie. Și știți ce rând s-a strâns la Bălți, la subvenționare? Trebuie să te duci să pierzi 2-3 zile pentru a depune un dosar”, susține Victor Agheni, agricultorul.

„Cândva, dacă era seceta, să spunem, la prima grupă de culturi, la grâu, orz și altele, era speranța la a doua grupă. Astăzi nu-i speranță nici la prima, nici la a doua”, susține Grigore Lîsîi.

În prezent, un litru de motorină costă 32, 38 lei, cu 21,72 lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. Iar benzina costă 33,42 lei. Anul trecut, aceasta costa 12,47 lei pentru un litru.

Ieri, Natalia Gavrilița a avut o întâlnire cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori. Premierul a anunțat că accizele la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%.

„Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei”, a declarat Natalia Gavrilița.

Totuși, fermierii din 14 raioane din țară au ieșit astăzi la protest, inclusiv la Florești, Fălești și Sîngerei. Aceștia doresc să atragă atenția guvernării care nu a luat în considerare toate revendicările. Pe lângă restituirea integrală a accizei la motorină, fermierii cer compensări la procurarea de inputuri, deblocarea exporturilor de grâu și atenuarea deficitului de motorină angro. Fermierii mai spun că ar putea recurge și la blocarea drumurilor, dacă autoritățile nu le vor îndeplini revendicările.

1 Comentariu
  1. […] Acțiunea de protest are loc în contextul scumpirii carburanților și a tuturor substanțelor folosite în agricultură, care i-au făcut pe fermieri să se împrumute la bănci cu milioane de lei, transmite SafeNews.md cu referire la Nordnews.md […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"