NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O delegație din România a vizitat satul Vădeni, raionul Soroca. Simion Lungu a uimit oaspeții cu o expoziție impresionantă din obiecte de artizanat

O delegație din România a participat ieri la expoziția organizată de meșterul popular Simion Lungu din satul Vădeni, raionul Soroca. În Casa de Cultură din localitate acesta și-a prezentat cele mai frumoase creații din ultimii ani. Simion Lungu este cunoscut în tot satul, fiind și conducătorul artistic al ansamblului folcloric „Țărăncuța”.


Pentru că a vrut să transmită tradițiile și următoarelor generații, a deschis și un centru de creație, unde activează 12 persoane.

„La început parcă a fost un hobby, dar acum este chiar și o sursă de existență pentru familia mea. Când trece o zi și n-am făcut o cruciuliță, două, parcă nu e o zi trecută cu bine”, spune Simion Lungu.

Cot la cot cu Simion Lungu coase și țese și soția lui. Meșteriță populară Serafima Lungu crează brâie, catrințe, traiste și covoare.

„De aceea și ne-am legat de acest meșteșug, că anume aici ne regăsim, în tot ce e frumos. Eu aș zice că asta ne e și cartea de vizită, meșteșugul și tradiția. Coasem împreună cu șoțul la ii, cămăși bărbătești. Eu mai practic țesutul. Tot ce facem să fie autentic, să ne aducem aminte de ceea ce practicau buneii noștri. Colectivul a pregătit o programă artistică. Iar noi, meșterii, o să lucrăm”, spune Serafima Lungu.

Ansamblul folcloric „Țărăncuța” numără 18 membri îndrăgostiți de artă.

„Sunt oameni simpli de la țară, care au învățat tot aici, în gimnaziu, au terminat școala din sat, dar au dragostea deosebită pentru cântec și cu dânșii muncim. De obicei, ne adunăm, când oamenii sunt liberi, de sărbători religioase, pe care le sărbătorim cu tot satul”, povestește Ion Balanici, membrul ansamblului folcloric „Țărăncuța”.

„Astăzi voi fi ca participantă în cadrul colectivului „Țărăncuța” din satul Vădeni”, spune Daniela Repeșco, studentă.

„Costumul nostru popular e mai mult promovat cu ajutorul și prin intermediu ansamblului folcloric. Unde mergem cu ansamblu folcloric, mergem și cu expozițiile. Adică noi paralel mergem, aceste două colective, la expoziții și festivaluri”, explică Simion Lungu.

„Am venit ca să întâmpinăm românii cu mare drag și cu pâine, și cu sare, ca la moldoveni, cum este la noi în sat de obicei”, spune Irina Strechie, studentă.

Delegația din România, ajunsă în raionul Soroca, este compusă din 10 persoane din județul Iași și Vaslui: consilieri județeni, oameni de afaceri și primari.

„Ținem foarte mult ca în anii ce vor urma județul Iași să investească mai mult în Republica Moldova, ținem foarte mult ca această Euroregiune Siret-Prut-Nistru să-și atingă misiunea, pe care a avut-o încă de la înființare. Practic, prin proiecte de cooperare trasfrontalieră se sprijină, din punct de vedere medical, cultural, educațional și infrastructural, comunitățile din Republica Moldova. Până când Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, România are datoria morală față de Republica Moldova să sprijine pe cetățenii ei și comunitățile sale”, susține Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Anul trecut, între județul Iași și raionul Soroca a fost semnat un acord de cooperare.

„Descoperim Soroca și toate minunățiile, pe care deja le-am văzut și o parte ne-au surprins foarte plăcut. Ne dorim să întărim relațiile de colaborare, pe care le avem. Și sperăm ca împreună să putem dezvolta proiecte frumoase pentru comunitatea din Soroca, din Republica Moldova, dar și pentru Iași. Ne simțim exact ca acasă, este minunat. Și ospitalitatea aceasta cu care am fost întâmpinați, cred că nu o s-o uităm niciodată”, susține Ioana Dănilă, delegata a Consiliului Județean Iași.

Consiliul Județean Vaslui, România, are încheiate parteneriate de colaborare cu 13 raioane din Republica Moldova.

„Este o trăsătură a politicii promovate de Consiliul Județean Vaslui aceea de a contribui efectiv la schimbarea locului cu proiecte concrete. Valoarea contribuției bănești a Consiliului Județean Vaslui fiind de 6,3 milioane de euro, într-un interval de un deceniu și ceva. Deci nu ne-am limitat la vorbe, la întâlniri protocolare. Este fapta. Mă bucur că sunt oameni care tresar și vibrează, când văd o ie”, spune Vasile Mariciuc, reprezentantul Consiliului Județean Vaslui.

Delegația din România a primit în dar din partea lui Simion Lungu o ie brodată manual.

„În Consiliul Județean, o s-o am expusă acolo, ca, practic, să fie legământul nostru, a Iașului cu Soroca, cu satul Vădeni și, evident, cu dumneavoastră”, îi spune Costel Alexe lui Simion Lungu.

Casa de Cultură din Vădeni a fost reparată grație unui proiect susținut de stat, dar și cu suportul autorităților locale.

„În casa de cultură anul acesta s-a investit peste 600.000 de lei. Am apelat la proiectul „Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură”, unde am depus un dosar și a fost câștigat. În jur de 20% a fost contribuția primăriei”, susține Veaceslav Dobrovolschi, primarul comunei Vădeni, raionul Soroca.

„Holul ni s-a reparat, fațada Casei de Cultură, pavajul. Avem cu ce ne mândri. Chiar le mulțumim tuturor care ne-am sprijinit financiar, pentru a repara Casa de Cultură”, spune Simion Lungu, care este și directorul Casei de Cultură.

Nu este pentru prima dată când Simion Lungu organizează evenimente menite să ducă faima localității și peste hotarele țării.

„De când activez ca primar n-am avut așa delegații. Suntem nespus de bucuroși să-i întâlnim. Ne mândrim cu o persoană deosebită în localitate care este domnul Simion Lungu”, adaugă primarul comunei Vădeni.

În comuna Vădeni locuiesc peste 2.000 de persoane.

Banner DRRM Noiembrie 2022
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"