NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O femeie din Drochia și-a petrecut întreaga viață la războiul de țesut

Are 70 de ani, dar țese covoare naționale personalizate. Este vorba de o meșteriță din localitatea Sofia, raionul Drochia. Femeia spune că și-a dedicat întreaga viață țesutului manual, iar meseria a furat-o de la mama sa. De-a lungul timpului, a creat zeci de covoare. Acum, lucrările sale sunt oferite drept cadouri.

Liubovi Patlataia a început a țese lăicere și covoare mari, încă de mică. A învățat această îndeletnicire de la mama sa. În urmă cu zece ani, femeia s-a apucat de țesut covoare în miniatură, cu inscripția numelui și a datei nașterii. Astfel, a devenit unica meșteriță de covoare naționale personalizate din țară.

În sat, cum e zi de naștere, eu țes covoraș. Chiar anul acesta, am făcut două covorașe, la 80 de ani, pentru o mătușă și consiliera noastră, secretara de la biserică. Când a văzut, a spus: Doamna Liuba, eu nici nu m-am gândit, spune LIUBOVI PATLATAIA, MEȘTERIȚĂ, SATUL SOFIA.

Femeia spune că țesutul manual de covoare este o muncă migăloasă, care cere multă răbdare și atenție.

Acesta l-am țesut cu mama, acestea se urzesc în dami și aceștia sunt puișori. Așa se numește țesătura asta. În postul mare pui la țesut, 7 săptămâni, a adăugat LIUBOVI PATLATAIA, MEȘTERIȚĂ, SATUL SOFIA

Pentru idei noi și originalitate, meșterița se inspiră din spectacolele ansamblului folcloric „Țărăncuța”.
În secolul trecut, aproape fiecare femeie avea acasă mașină de țesut covoare. Acum, însă, acestea pot fi găsite doar în muzeu.

Acesta este sulu, asta vatalile, aceasta ițele, aceasta sulu de învelit. Aceasta este brațară. Aceasta este suveica. În suveica este hulubul și introduce tija”.
„Și pui aici și începi. Și trebuie să strângi ca să meargă firele de lână sau de bugi, să fie drept”.

Împreună cu mașina de țesut, veche de peste o sută de ani, în muzeu se mai păstrează zeci de covoare, donate de localnicii din satul Sofia.

Covorul acesta a fost donat de a șaptea generație, Maria Hasnaș, străstrăstrănepoata boierilor Ion Hasnaș, a declarat ALEXANDRa NELEPONSCHI, DIRECTOR, MUZEUL SATULUI SOFIA:

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"