NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O meșterița din Bălți optează pentru articole din IUTĂ. A adunat o colecție impresionantă

În ultimii ani, tot mai des urmărim apariția diferitor accesorii și lucruri prietenoase cu mediul. Pe lângă faptul că sunt nontoxice, acestea sunt și trainice. Una dintre meșterițele care s-a apucat să creeaze obiecte de artizanat este Ana Burcovschi, o tânără din Bălți cu studii în pedagogie. Aceasta croșetează lucrări din iută – o fibră textilă naturală și biodegradabilă.


„Am încercat să fac ceva, poate jucării de înfrumusețat casa, și întâmplător am dat peste un video, care este predestinat pentru a croșeta din fire de iută și sfoară din iută. Și iată zi cu zi, munca a adus roade”, a spus Ana Burcovschi, meșteriță hand-made.

Deși la școală era pasivă la orele de educație tehnologică, astăzi, tânăra nu își poate imagina o zi în care să nu țină ața și cârligul în mână. A învățat cum să lucreze din internet.

„Eu sunt tipul de persoană care mai bine mă lași singură să învăț, exersez, privesc încă o dată, văd care sunt plusurile, minusurile, ce trebuie să fac. O dată, două, de trei ori, și tot așa mai departe…astfel am ajuns la un rezultat bun”, a dăugat tânăra.

Chiar dacă este o muncă migăloasă, prețurile pentru obiectele croșetate din iută sunt accesibile pentru toți ce care își doresc un look deosebit.

„Obosesc…dar, când sunt binedispusă nici nu observ cum trece timpul. Cel puțin două, trei ore. Această geantă am croșetat-o în jur de 3-4 ore, asta dacă e să stau doar să croșetez, fără pauză. Dacă vorbim despre un simplu coș, atunci el ar costa 150-200 de lei”, ne-a mai spus Ana.

Iuta este o fibră textilă care poate fi reciclată. Cultivarea ei este practic lipsită de efecte dăunătoare asupra naturii. Iată de ce Ana a ales anume acestă materie primă, pentru că e cool, să fii eco!

„Este rezistent în timp, iuta. Nu este un lucru în care timp de un an sau doi, nu o să îl mai folosești. O să îl folosești încă mulți mulți ani. Este trainic, întradevăr. Este foarte încăpătoare. Este ușoară, necătând la faptul că este voluminoasă. Plus la aceasta este foarte și foarte neobișnuită. La această geantă am lucrat vreo două zile. Acest coș l-am creat recent. El poate fi utilizat pentru fructe, pentru a depozita jucării pentru copii, pentru a pune un ghiveci cu flori. Păi este un lucru universal eu aș spune”.

Cântecul o face pe Ana să fie mai creativă și mai productivă.

„Dar ca și pauză pentru a-mi relaxa ochii, cânt. De obicei cânt piese în stil academic, dar și estrada străină”. 

Visul Anei este să-și transforme pasiunea într-o mică afacere.

„Da, aș vrea! Mi-ar fi plăcut să văd pe drum o fetiță sau o doamnă care poartă lucrurile mele. Eu aș fi foarte mândră de mine, mai ales dacă acea persoană ar fi fost satisfăcută de produs”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"