NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O primăriță din raionul Drochia riscă să rămână fără mandat. Ce a făcut împreună cu soțul

Riscă să rămână fără funcție. Este cazul primăriței socialiste din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, care a admis conflicte de interese participând la luarea deciziilor și la semnarea actelor administrative în privința soțului, director la Casa de Cultură din localitate. Chiar dacă Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că primărița a semnat opt dispoziții privind delegarea în deplasarea de serviciu și stabilirea sporului pentru performanță a soțului, Tatiana Bologa consideră că nu a încălcat legea. Primărița dă vina pe juriștii cu care s-a consulat anterior în cadrul unui seminar organizat de Cancelaria de Stat. Aceștia ar fi convins-o că nu se află în conflict de interes cu soțul Bologa Boris, deoarece dânsul a fost angajat până ca acesta să obțină mandatul de primar.

„Atunci mi s-a spus că nu există nici o problemă, că nu eu l-am angajat și cred că nu e conflict de interese. În luna decembrie am scris scrisoare către ANI și le-am povestit, așa cum vă spun și dumneavoastră. M-am interesat și am primit atunci răspuns că dacă nu eu l-am primit la muncă, atunci nu-i conflict de interese. De jumătate de an încoace, noi coordonăm cu cei de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) lucrurile, ei împuternicesc secretarul consiliului local căruia i se permite să semneze pentru tabelul de pontaj, concediul soțului,etc” , a declarat Tatiana Bologa, primar s. Hăsnăşenii Mari.

Tatiana Bologa recunoaște că dacă ar fi știut mai bine legile, nu s-ar fi pomenit într-o astel de situație.

„I-am semnat în decurs de un an de zile concediu, așa cum semnez la orice funcționar, tabelul de pontaj în fiecare lună și adaosul la salariu de 10 %. Atât.  Nu mă simt că am băgat mâna în buzunarul statului și că am făcut careva încălcări.  – În anul 2020, Dvs. n-ați stabilit salariu soțului de 6699 lei?”

Consilieri locali susțin că Tatiana Bologa este un manager bun. Totuși, cineva trebuie să-și dea demisia.

„Ea cunoaște lucrul, a mai fost două mandate. E sociabilă, cunoaște psihologia omului, are capacități. E conflict de interese și în orice moment poate să apară careva dubii. Trebuie neapărat unul din ei să iasă din funcție”, consideră Valeriu Varmari, consilier local.

„Să vă spun sincer, am auzit despre acest lucru cu mult timp în urmă, dar se spunea că avea voie, dar eu n-am vrut tare să mă duc să pun astfel de întrebări”, a spus Vasile Rusu, consilier local.

Locuitori satului Hăsnășenii Mari consideră că Tatiana Bologa este un primar exemplar și nu doresc ca aceasta să fie demisă.

„Ea să fie demisă? Nu..nu se poate. Ea e o femeie bună, înțeleaptă. Are ce discuta cu lumea, și cu cel prost, și cu cel deștept. Satul nu va permite ca ea să fie demisă pentru că ea la noi este super.”

„Este o femeie destoinică, un primar bun pentru tot satul. Se poartă frumos cu oamenii, noi o iubim și o apreciem așa cum este. Nu cred că doamna Tatiana va fi demisă. Cred că a procedat corect, pentru că nu este din acest an domnul Boris (soțul primăriței – notă red.) director la Casa de Cultură. El e mai demult, când primar a fost Valeriu Varmari și nu cred că ea va fi demisă.”

„E bună femeia asta, se poartă frumos cu lumea, să fie numai sănătoasă să conducă satul până la urmă.”

Amintim că, la sfârșitul lunii mai curent, ANI a constatat că primărița a admis conflicte de interese. Atunci, inspectorii de integritate au dispus decăderea Tatianei Bologa din funcția publică pe care o deține pe un termen de trei ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata