NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O săptămână fără țigări la vitrină: vânzări scăzute și fumători nemulțumiți

Legea privind controlul tutunului, care a intrat în vigoare la 15 august curent, a redus din poftele vânzătorilor de țigări și a trezit nemulțumiri în rândul fumătorilor. Cel puțin asta susțin agenții economici din Bălți, care s-au conformat legii și nu mai expun la vitrină produsele din tutun. La solicitările consumatorilor de a le fi arătat produsul, vânzătorii refuză politicos: regula este regulă.

– Spuneți-mi, aveți țigări? – Avem. – Un pachet de Winston, pachet albastru, vă rog. Personal nu cunosc de care, am fost rugat să cumpăr anume un pachet albastru. – Eu tot nu cunosc, dacă îmi spuneți exact de care, atunci vă pot ajuta. Nici eu nu mă pricep la ele ( țigări). – Au introdus o lege nouă și au spus să le scoatem de pe rafturi.  Se consideră publicitate, cred că de asta au și interzis expunerea lor la vedere. Din acest motiv suntem și fără vitrine.

Totodată, vânzarea țigărilor este interzisă atât la chioșcurile din preajma instituțiilor medicale, cât și la cele de învățământ.

Au închis chioșcurile care se aflau în apropiere de școli sau grădinițe.  Ele (produsele din tutun) nu trebuie să fie expuse la vedere.

Comercianții  spun că noua lege a generat deja mai multe conflicte. Cumpărătorii sunt nemulțumiți de faptul că nu pot vedea produsul pe care îl solicită.

Când vine cineva, în primul rând vrea să aleagă ce să fumeze. Vin bătrâni care nu memorizează marca țigărilor. Vine o bătrânică și cere pentru soț țigări, vine cu pachetul, iar dacă nu îl are începe să mă roage să deschid vitrina. Dar nu am dreptul să fac acest lucru, și să-i arăt ce este.

Acum, pentru a cumpăra un pachet de țigări, vânzătorul prezintă doar lista produselor din tutun și prețul acestora. Lista nu conține imagini sau evidențierea vreunui produs prin culoare, fonturi, subliniere sau elemente decorative.

Dacă clientul nu știe deloc ce țigări există, atunci oferim o revistă pentru a se uita și alege. Dar dacă vine un bătrân sau cineva fără ochelari, va alege aproape toată ziua un pachet de țigări.

Bălțenii au păreri împărțite despre noua normă legală. Dacă unii cred că astfel, autoritățile vor reduce numărul de fumători, alții cred că aceasta este doar o pierdere de timp și că regulile nu au fost gândite până la capăt.

Nu, nu trebuie de făcut așa. Cu cât mai mult interzic, cu atât mai mult vrem.

Cine vrea, oricum mereu o să își cumpere țigări, ca să fumeze. Ieșire din situație mereu este. Poți să le ascunzi sau să nu le ascunzi, țigări oricum o să găsești.

Fumatul este un viciu prostesc. Eu înțeleg dacă ar ascunde pâinea ar fi probleme, dar dacă țigări nu vor fi, omenii o să fie mai sănătoși.  

 Potrivit reprezentanților Centrului de SănătatePublică Bălți, agenții econimici din oraș s-au conformat noii legi. Ei afirmă că deoacamdată niciun punct comercial nu a fost sancționat.

 

În mai multe țări din Europa, legea privind controlul tutunului a fost implemetată mult mai devreme și diferă de cea din Republica Moldova. De exemplu, în Rusia – demonstrarea produsului din tutun către un cumpărător dintr-o instalație de vânzare cu amănuntul poate fi efectuată la cererea acestuia după examinarea listei de produse din tutun în vânzare, iar în Croația, vânzătorii deschid rafturile în momentul în care clienții solicită produsul.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"